Plovdiv24.bg публикува мерките, които община Пловдив трябва да предприеме, за

...
Plovdiv24.bg публикува мерките, които община Пловдив трябва да предприеме, за
Коментари Харесай

Обявиха как въздухът в Пловдив ще стане по-чист! Мерките ще засегнат стотици хиляди!

Plovdiv24.bg разгласява ограниченията, които община Пловдив би трябвало да предприеме, с цел да може да се усъвършенства положението на въздуха след посочения интервал. Те са заложени в оповестения за обществено разглеждане и разискване План за деяние към стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух за интервала 2018-2023 година От рекомендациите на специалистите, създали проекта, излиза наяве, че предпочитано за осъществяване е осъществяване на в детайли изследване за настоящо установяване на броя на семействата, които се отопляват на дърва и въглища. 
Индикативната стойност на тази анкета е 200 000 лв., срокът за осъществяване е 31 декември и би трябвало да се извърши от общинската администрация взаимно с районните администрации. Голямата цел е през 2019-та да има точна инвентаризация на употребяваните твърди горива за битово отопление.
Следват краткосрочните и средносрочните ограничения за осъществяване за интервала до 2021 година.
Срещу 50 000 лв. до 31 декември 2018-та Общината би трябвало да създаде методика за въвеждане на зона с ниски излъчвания на територията на Пловдив. Целта е понижаване на замърсяването на атмосферния въздух. 10 000 лв. са предложени за създаване на лист с отоплителни уреди, отговарящи на настоящите Европейски Съюз стандарти. Използване на по-ефективни отоплителни уреди би трябвало да намали замърсяването на атмосферния въздух. Срокът, избран за действия по тази мярка, е краят на 2019-та година. 
До края на 2021-ва година се предлага въвеждане на ограничавания за придвижването на персонални коли в Централна градска част при неподходящи метеорологични условия и повишена централизация на фини прахови частици 10 или NO2. Задачата е недопускане на в допълнение замърсяване на въздуха в дните с неподходящи метеорологични условия.

3 000 000 лв. ще са нужни, по калкулации на специалистите, за въвеждане тласъци за потребление на по-малко авто превоз на дребни дистанции за сметка на напредване с публичен превоз или велосипед. Задачата е понижаване на броя на движещите се коли в централната градска част, като резултатът би трябвало да е понижаване на замърсяването от транспортните средства. Препоръчаният период на осъществяване е до края на 2020-та година.

А ето и предпочитани дълготрайни ограничения за интервала 2018-2023 година:
На първо място е дълго чаканата замяна (поетапна) на остарели и неефективни горивни съоръжения с нови и осъвременени или монтиране на филтри към горивните съоръжения. Проектът се чака да се осъществя по ОП  "Околна среда ", предстоящите средства тук са 7 000 000 лв.. Ефектът е понижаване на фините прахови частици. 
Препоръчва се поетапно понижаване изгарянето на твърди горива и подмяна на твърдите горива с отопление на електричество. Задачата е понижаване на броя на семействата, употребяващи твърди горива и понижаване на фините прахови частици. Индикативната стойност за тази мярка е 1 000 000 лв., а срокът за осъществяване й до края на 2023-та година. Финансирането ще се търси от интернационалните източници. 
Предлага се въвеждане на финансови тласъци за подмяна на печките за отопление с екосертифицирани печки и печки на пелети, с цел да престане потреблението на остарели и неефективни средства за отопление. Индикативната предлагана стойност е в размер на 6 000 000 лв., ще се търси и международно финансиране. 
Към тази рубрика с ограничения спадат още увеличение броя на постройките и клиентите присъединени към Топлоелектрическа централа и газ, както и разчистване на уличната мрежа с машини, гарантиращи високоефективно лишаване на праха. Следващата рубрика от дълготрайните ограничения, само че не от незабавен порядък, които да се приведат до края на 2023-та година:
Оптимизиране на транспортната скица в Пловдив и понижаване на времето за прекосяване на коли през натоварените кръстовища, с цел да се регистрира понижаване на замърсяването на въздуха от транспортни средства.
Ежегодно създаване на нова или замяна на съществуваща пътна инфраструктура за понижаване на задържането на прахови частици в дупки по уличните платна и тротоарите.
Поддържане на строги критерии за евростандарт на мотора за фирмите-превозвачи, обслужващи публичния градски превоз и компаниите, извършващи комунални действия. Използване на транспортни средства, които дават отговор на настоящите екологични стандарти цели понижаване на замърсяването от транспортните средства.
Контрол на върху излъчванията от промишлените съоръжения и недопускане на систематични превишения на нормите за възможни излъчвания.

Затревяване на зелени площи и обезпечаване на поддръжката им, индикативна стойност е 1 200 00 лв., а задачата е понижаване на замърсяването на въздуха.

Въвеждане на ограничение за използването на избрани горива за отопление за преустановяване на изгарянето на твърди горива с високо наличие на сяра. Задачата се разпорежда на община Пловдив за осъществяване до края на 2023-та година. Препоръчва се и въвеждане на механизъм за годишно отчитане на типа на употребяваните средства за битово отопление.

И още от ограниченията в тази рубрика: Контрол на строителните действия и излъчванията от строителните площадки за недопускане на замърсяване от строителните дейности; надзор на паркирането в зелените площи на междублоковите пространства; създаване и поддържане на велоалеи с цел ограничение излъчванията от транспорта; поощряване на потреблението на коли с ниски и нулеви излъчвания, посредством осъществяване на периодически осведомителни кампании; изграждане на инфраструктура за зареждане и поддръжка на електрически автомобили.

100 000 е индикативната стойност за поддържане на настояща информация за качеството на атмосферния въздух на интернет страницата на община Пловдив и РИОСВ Пловдив, а задачата - висока степен на гласност на настоящата информация за КАВ в община Пловдив, както и осъществяване на осведомителни акции измежду популацията за запознаване с проблемите и методите за решението им, за нездравословните резултати върху околната среда и човешкото здраве от потреблението на твърди горива, за съществуващите европейски и национални условия за качество на атмосферния въздух. 
Не са подминати реализация на ограничения за енергийна успеваемост в жилищните здания в сходство с Националната стратегия за енергийна успеваемост и съблюдаване на наложителни условия за енергийна успеваемост при въвеждане в употреба на нови здания.
Очакванията на специалистите са през 2021-ва година (която е посочена за междинна) с използване на ограниченията качеството на въздуха да е постигнало доста усъвършенстване, само че не и в пълно съответствие с нормите. Пълно сходство се чака при осъществяване на всички ограничения от Плана в края на 2023-та година. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР