Plovdiv24.bg обръща внимание на родителите с бъдещи първолаци - за

...
Plovdiv24.bg обръща внимание на родителите с бъдещи първолаци - за
Коментари Харесай

Ето новите критерии за прием в първи клас в Пловдив

Plovdiv24.bg обръща внимание на родителите с бъдещи първолаци - за обществено разглеждане е оповестена Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за банкет на възпитаници в първи клас в Пловдив. Заложените корекции касаят разпоредбите и критериите, според които следва да бъде изработен приемът при съществуване на повече кандидатстващи деца, в сравнение с са свободните места за обещано учебно заведение. Добавени са благоприятни условия за децата, чийто майчин език е ромски, както и опция за координиране на плана на учебния план-прием при избрани условия.

" С измененията ще се дадат преимущества при кандидатстването на децата с брат или сестра в съответното учебно заведение, които са до 12-годишна възраст; на осиновените деца и децата в приемни фамилии, както и на децата от фамилии с повече от две деца. Дава се опция за контролиране на учебния план-прием за първи клас от страна на Община Пловдив и Регионалното ръководство на образованието. Децата, чийто майчин език е ромски, ще могат да бъдат насочвани към учебни заведения с други прилежащи региони при избрани условия ", изясняват от общинската администрация. 

Приемат се ново заявление за присъединяване в централизирано класиране за банкет в първи клас, ново приложение с критерии за класиране, точки за тях и документи, които потвърждават съответните критерии, както и ново приложение със заявление за записване. Plovdiv24.bg разгласява новите критерии и точки към тях:

Критерий 1: Деца с непрекъснат или сегашен адрес (за всяко от желанията се употребява единствено един от следните критерии, който е по-благоприятен за детето; при установяване на съответния аршин за осиновените деца и децата в приемни фамилии може да се употребява адресната регистрация на един от осиновителите/приемните родители, в случай че е по-благоприятна от тази на детето):

120 точки получава дете, живеещо в прилежащия регион на учебното заведение, а непрекъснатият или сегашен адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявката за кандидатстване;

120 точки се дават също и без значение къде е адресът и от по кое време е регистрацията, само че детето има брат/ сестра до 12-годишна възраст, които са възпитаници в мечтаното учебно заведение. Братът/сестрата не би трябвало да са навършили 12-годишната възраст към началото на образователната година, за която кандидатства детето, т. е. към 15-ти септември на съответната календарна година. (Ползващите този аршин не могат да употребяват аршин №4).

90 точки -  в прилежащия регион на учебното заведение повече от 1 година, само че адресът е изменен в интервала през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявката за кандидатстване.

60 точки - в прилежащия регион на учебното заведение, само че адресът е бил изменен през последната една година преди подаване на заявката за кандидатстване.

30 точки - живее в Община Пловдив, само че отвън прилежащия регион на учебното заведение

0 точки - живее отвън Община Пловдив.

Критерий 2: Дете с трайни увреждания над 50 % - 2 точки.

Критерий 3: Дете с умряли родители:

с двама умряли родители - 4 точки;

с един умрял родител - 2 точки.

Критерий 4: Наличие на други деца от фамилията, учащи се в учебното заведение - 2 точки. (Този аршин се употребява единствено за децата, които не са употребили аршин 1.1.2).

Критерий 5: Деца, завършващи подготвителна група в определеното учебно заведение, които са записани преди 1 декември на миналата календарна година (ползва се единствено за учебните заведения, в които има подготвителни групи) - 2 точки.

Критерий 6: Деца с непрекъснат или сегашен адрес в региона на учебно заведение, който граничи с региона на учебното заведение, за което аплайват, без значение от датата на адресна регистрация - 2 точки.

Критерий 7: Деца от семейство с повече от две деца (децата следва да са до 18-годишна възраст и всички да са адресно регистрирани на еднакъв сегашен адрес). Възрастта на децата се ревизира към началото на образователната година, за която кандидатства детето (15-ти септември на съответната календарна година) - 2 точки.

Критерий 8: Всяко дете получава спомагателни точки по реда на посочените от родителя (настойника) учебни заведения, за които кандидатства:

за учебно заведение по първо предпочитание - 7 точки;

за учебно заведение по второ предпочитание - 5 точки;

за учебно заведение по трето предпочитание - 3 точки;

за учебно заведение по четвърто предпочитание - 1 точка;

за учебно заведение по пето предпочитание - 0 точки.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР