Пловдив заема осмото място в класацията за най-старите постоянно населявани

...
Пловдив заема осмото място в класацията за най-старите постоянно населявани
Коментари Харесай

Пловдив в топ 10 на най-старите градове в света

Пловдив заема осмото място в класацията за най-старите непрекъснато населявани градове в света. Първите 10 града бяха споделени в профилите на The Spectator Index в Twitter и Instagram през вчерашния ден. Данните за листата от антични градове е взет от специфичната класификация, направена от Telegraph.

На челна позиция в конкуренцията е Йерихон в Палестина. Той е измежду най-древните места на планетата и е зародил 11–9 хилядолетие пр.н.е. Следващите позиции са надлежно за Библос, именуван също Джубейл в Ливан, Алепо в Сирия, Дамаск в Сирия, Суза в Иран, Фаюм в Египет и Сидон в Ливан.

На осмото място гордо се разполага Пловдив, за който се допуска, че съществува още 6000 година пр.н.е.

„ Вторият по величина град в България, Пловдив в началото е бил тракийско населено място, преди да стане главен римски град. По-късно тoй попада във византийски и османски ръце, преди да стане част от България. Градът е главен културен център и може да се похвали с доста антични остатъци, в това число римски амфитеатър, акведукт и османски бани “ – написа Telegraph.

Номер 9 и 10 в подредбата са Газиантеп в Турция и Бейрут в Ливан.

Под изявленията в Twitter и Instagram доста сънародници поддържат Пловдив с позитивни мнения. Разбира се измежду присъединилите се в полемиката са и критици, съгласно които подредбата на най-древните градове би трябвало да се пренареди и да се включат всички континенти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР