Пловдив. Задържани са три лица в Пловдив за измама в

...
Пловдив. Задържани са три лица в Пловдив за измама в
Коментари Харесай

Задържани са три лица в Пловдив за измама в големи размери и съставяне на неистински удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране

Пловдив. Задържани са три лица в Пловдив за машинация в огромни размери и сформиране на неистинен документи – удостоверения за застрахователен стаж при пенсиониране. Това заяви на брифинг районният прокурор Чавдар Грошев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Пловдив .

Прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане за машинация и нанесени вреди на Национален осигурителен институт в размер на три милиона лв.. Операцията по задържането е била извършена от Икономическа полиция в Пловдив през вчерашния ден, посетени и претърсени са били няколко адреса, осъществени са били и изземвания. „ Разкрита беше извънредно ефикасна скица, която е нанесла щета на разнообразни лица и на Национален осигурителен институт ”, сподели прокурор Грошев. Той посочи, че в основата на схемата стои някогашна служителка на Национален осигурителен институт, която се е занимавала с пенсионни услуги. Различни лица са я упълномощавали тя да приготвя наборът им от документи за пенсиониране. 62-годишната жена е работила с щерка си и мъжът, с който живее. При дефицит на стаж за пенсиониране тя е взимала от лицата, подлежащи на пенсия, пари на ръка, като им е казвала, че ще заплати този стаж в Национален осигурителен институт от тяхно име. След това е изготвяла неистинен документи, които са били подавани в Национален осигурителен институт за приемане на пенсия, а парите, които хората са им давали, са задържали в себе си, вместо да бъдат импортирани в Национален осигурителен институт.

До в този момент е потвърдено, че по тази скица са били ощетени 18 лица, които са изгубили от 3000 до 16 000 лв.. За правенето на неистинските документи тримата са употребявали печати на компании, които към този момент са прекратили активността си. За да се пресече инспекция тримата са подменяли даже трудови книжки, като са попълвали нови. Тази активност е била осъществявана освен в Пловдив, само че и в други градове.

„ Със задържането на тримата е предотвратено невиждано източване на Национален осигурителен институт, като досега вредата за страната възлиза на към 3 милиона лв. ”, сподели още прокурор Грошев.
Тримата са арестувани, повдигнати са им обвинявания и следва Прокуратурата да изиска мярка за неотклонение „ Задържане под стража ”.

Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР