Пловдив за пореден път попадна в международно онлайн издание, което

...
Пловдив за пореден път попадна в международно онлайн издание, което
Коментари Харесай

Пловдив е сред 10-те най стари градове в света

Пловдив за следващ път попадна в интернационално онлайн издание, което показва 10-те най остарели градове в света.

Класацията е формирана от Greek City Times и подрежда културната ни столица до градове като Дамаск и Атина, като се акцентира, че Пловдив е на 6000 години.

Под тепетата обаче самоуверено оборват тази теза, тъй като пазят артефакти още от новокаменната ера. И притеглят от ден на ден туристи освен с античната си история, само че и с съвременни музейни пространства.

" Ще ви опиша повече за историята и за културата на този град, в който ще желаете да се върнете още веднъж! "

Така стартира близо двучасовата неделна обиколка за тези задгранични туристи, които за първи път са в Пловдив.

" Ние постоянно им споделяме, че е мъчно да се реши съответно какъв брой остарял е нашият град и се позоваваме на това какъв брой дълготрайно е бил населяван ", съобщи екскурзоводът Даниел Георгиев.

По този въпрос археолозите споделят, че датират артефактите без никакво подозрение.

" Първите най-ранни свидетелства, открити на територията на настоящия град Пловдив, са от края на 7-мо, началото на 6-о хилядолетие преди Христа, като сложим още 2000 години след Христа стават 8000 години ", добави Росица Миткова, фонд " Праистория " - Археологически музей Пловдив.

Така, съгласно експертите, Пловдив се подрежда на още по-високо място в класацията на 10-те най остарели градове в света.

Онлайн изданието, което се счита, че е формалната медия на гръцката диаспора в чужбина показва, че гpaдът e бил ĸлючoв цeнтъp зa Πepcийcĸaтa, Tpaĸийcĸaтa и Ocмaнcĸaтa импepии, а в този момент е изключително пoпyляpнa тypиcтичecĸa дecтинaция.

" Надявам се занапред след тази ранглиста да забележим растеж в посещаемостта ", добави екскурзоводът Даниел Георгиев.

" Истината е, че град Пловдив, като дестинация за туризъм, притегля с две съществени неща. Едното е доста богат събитиен календар, с акцент върху културните мероприятия, които са обичани, фестивалите, които притеглят и карат хората да идват тук и да прекарват уикендите си в Пловдив. От друга страна с непрекъснатата инвестиция в културното завещание ", сподели още Пламен Панов, заместник-кмет " Култура, археология и туризъм ".

Доказателство за това е големият интерес, на който се радват Римският стадион и Епископската базилика.

Автори: Деница Торньова и Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР