Пловдив. За нашия народ българските храмове и вярата винаги са

...
Пловдив. За нашия народ българските храмове и вярата винаги са
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Пловдив. За нашия народ българските храмове и вярата постоянно са били сигурният брод към достоверните полезности и към нашата съкровена национална еднаквост. Това съобщи президентът Румен Радев по време на празничното отбелязване на 150-годишнината от основаването на храма „ Св. Троица “ в село Труд, оповестиха от прессекретариата на президента .
По покана на Енорийския духовник отец Кирил президентът участва на празнична Света литургия, отслужена в църквата от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Осветени бяха и две нови камбани, които са подаяние за храма. В приветствието си към жителите и гостите на село Труд, събрали се в двора на църквата, с цел да отбележат юбилея, президентът Радев уточни, че 150-годишнината е мотив за празник, само че и за горделивост от „ дълголетието и жизнеността на нашата българска еднаквост “.
„ Век и половина ни разделят от това време, в което нашите предшественици тук са построили своя храм на вярата. Поколенията след тях са били изправени пред разнообразни провокации да запазят съграденото “, съобщи Румен Радев. Държавният глава напомни, че храмът е бил опожаряван и още веднъж съграждан, с цел да може през днешния ден да се разнесе камбаненият звън като „ знак на съхраненото достолепие на рода, на православната религия и тържеството на непреклонния български дух “.
Отстояването на нашата религия и на изконните български добродетели изисква освен примирение, а също храброст и духовна мощ, уточни президентът Радев. По думите на президента българският народ пази храмовете и вярата си в тях като културна памет за нашите обичаи, макар обстоятелството, че в днешната динамичност събитията бързо се развиват и бързо се не помнят, а отсяването на значимото и паметта за него се трансформира в предизвикателство. „ Подкрепата на Българската православна черква и грижата за духовния мир и благоденствието на вярващите има своите дълбоки обичаи, има и своето изражение и през днешния ден “, съобщи президентът.
„ Отбелязваме годишнината на този храм, само че той не е единствено камък и фрески. Всеки български храм има собствен нравствен мир, който се носи от неговия духовник “, съобщи Румен Радев и благодари на отец Кирил за поканата и за „ будния му български дух “. Държавният глава поздрави жителите на Труд за опазването на вярата и българската памет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР