Пловдив. Вярва се, че от Преображение Господне лятото се пречупва,

...
Пловдив. Вярва се, че от Преображение Господне лятото се пречупва,
Коментари Харесай

Грозделина Георгиева, Регионален етнографски музей-Пловдив: Вярва се, че от Преображение Господне лятото се пречупва, а времето се преобръща и върви към есента и студа

Пловдив. Вярва се, че от Преображение Господне лятото се пречупва, а времето се прекатурва и върви към есента и студа. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Грозделина Георгиева, организатор в Регионален етнографски музей – Пловдив. По думите й Преображение е остарял християнски празник, който се празнува още от първите епохи.
„ Според писанието Исус Христос укрепва вярата на трима от своите възпитаници, като се преобразява пред очите им. Божият наследник завежда Петър, Яков и Йоан в планината Табор в Галилея. Там се реализира и акта на преображението. Лицето му стартира да сияе от светлина, което потвърждава божествения му генезис. Исус Христос заклева Петър, Йоан и Яков да не споделят на никого за това му преобразяване до деня на неговото възкресение и да не се разколебава във вярата си “, описа Грозделина Георгиева. Тя уточни, че в християнската литургия за Преображение Господне се прибавя специфичен тропар за освещаване на гроздето, тъй като това е първия ден, в който е разрешено да се яде божествения плод.
„ Според преданията, дяволът, който се е мъчил да измести божиите каузи, измисля къпината в контраст на гроздето. Къпината е плодът, който дявола измисля да узрява преди гроздето. Целта е с по-ранното си узряване да съблазнява хората да си хапнат от него. Обаче всички вярващи знаели, че гроздето като узрее и се освети на Преображение, чак по-късно към този момент може да се яде. Затова по принцип в църквата се носи първото алено грозде. Вярвало се е, че в случай че човек яде грозде с неизмити ръце, то тогава той ще има въшки през цялата година “, сподели още Георгиева.
По думите на уредникът, хората са вярвали, че на Преображение небето се отваря, Господ слиза оттова и който е правоверен може да го види и да му се поклони, а желанията на вярващите ще се осъществен.
„ В нашите обичаи същото нещо се има вяра и във връзка с Благовещение – другият ден, в който се чака отварянето на небето. Притча споделя за един човек който седял и чакал от ранни зори да види по кое време ще се отвори небето и ще се обърне слънцето. Докато чакал, той се чудил какво да си пожелае – дали глава, цялостна с разум, или огромна делва, цялостна с жълтици. И когато се отворило небето, той бързал да си каже желанието и в бързината изрекъл, че желае глава-делва. Тогава главата му станала огромна колкото делва. В унисон с притчата, би трябвало да внимаваме какво си пожелаваме на този ден “, уточни Грозделина Георгиева.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР