Пловдив вече си има своя Алея на българската азбука. 30-те

...
Пловдив вече си има своя Алея на българската азбука. 30-те
Коментари Харесай

Алея на българската азбука в Пловдив

Пловдив към този момент си има своя Алея на българската писменост. 30-те дървени букви са направени от хора в неравностойно състояние и доброволци. Символите красят пешеходната зона до едно от оживените кръстовища в регион " Южен ".

Пловдив

Близо 5 месеца е лишило на доброволците да изработят големите дървени букви. Символите на българска писменост са завършени в специфична работилница в Куклен, където хората в потребност са получили и психическа поддръжка.
Величка Маринова - ръководител на Националното съдружие за обществено съдействие и партньорство: Хората се усещаха потребни и значими, тъй като през 2019 г, когато нашия град Пловдив е Европейска столица на културата мисля, че си заслужаваше да създадем нещо, с което по някакъв метод да продължим делата на нашите предшественици.
Идеята за патриотичната самодейност се ражда тъкмо от хората в неравностойно състояние. Те забелязали, че множеството надписи в града са изписани на британски език.
Виктор Властанов: Като виждам по магазините какви табели има и всички са написани на латински език. Тук надали не е бъкано от чужденци и би трябвало да си напишем табелите на латински, с цел да могат особено те да влизат в нашите магазини. Напишете го на български, господа. Ето ги българските букви.
Посланието, което хората желаят да насочат с Алеята на кирилицата, е да се написа на български език, както и по-малко да употребяваме непознати думи в нашето всекидневие.
Елена Хайтова - публицист и щерка на Николай Хайтов: Вглеждайте се в българската писменост. Тя е като нашия мозък, без който не можем.
Доброволците са подарили дървените букви на регион " Южен " и се надяват те да бъдат опазени от вандалски прояви.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР