Пловдив. Вече имаме община, в която учениците от утре се

...
Пловдив. Вече имаме община, в която учениците от утре се
Коментари Харесай

Учениците от община Кричим от утре се връщат в училище без тестване

Пловдив. Вече имаме община, в която учениците от на следващия ден се връщат присъствено на учебно заведение, без да се тестват. Това е община Кричим, заяви за Радио " Фокус " - Пловдив Антоанета Кръстанова, шеф на РУО Пловдив. Със заповед на министъра на опазването на здравето при 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и личен състав. Именно подобен е казусът с Кричим, където заболеваемостта е паднала под 250, уточни Кръстанова.

Има и още общини в региона, при които се вижда понижаване на заболеваемостта и всички се надяват скоро и там учениците да стартират да учат присъствено без проби. Ситуацията се наблюдава редовно.

За страдание я има и другата прекаленост - община, в която заболеваемостта е тръгнала нагоре и към този момент е 878 на 100 000 души. Става въпрос за община Лъки, по този начин както е до момента и в Сопот.
Съгласно заповедта на министъра на опазването на здравето в общините, където 14-дневната заболеваемост е сред 250 и 500 на 100 000 население, учебните управляващи могат да избират сред два разновидността – 100% присъствено образование при обезпечена безвредна среда с щадящи проби, или без тестване, само че за 50% от паралелките по ред, избран от просветния министър, или на ротационен принцип. В Пловдивска област по този метод се учат децата от три общини.

Във всички останали общини заболеваемостта е малко над 500, само че се вижда несъмнено наклонност за понижаване.
При това състояние се изисква осигуряване на безвредна среда, което включва тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.

Специално за община Пловдив заболеваемостта също спада, като към този момент е към 560 на 100 000. Очаква се в околните дни да се премине най-малко към ротационно образование.

„ Положителното е, че от ден на ден родители дават единодушието си за тестване на учениците “, сподели още Кръстанова. Поискани са били спомагателни проби от 50 учебни заведения в региона.
В Столипиново също към този момент са отворени към тестването. И в трите учебни заведения там са подадени доста заявления от родители, които са съгласни децата им да бъдат тествани, с цел да посещават учебно заведение. Досега те не бяха съгласни с това.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР