Пловдив. В навечерието на храмовия празник на пловдивската митрополитска църква

...
Пловдив. В навечерието на храмовия празник на пловдивската митрополитска църква
Коментари Харесай

За храмовия празник на митрополитската църква Св. вмца Марина, град Пловдив - посрещаме честната й глава от Гърция

Пловдив. В навечерието на храмовия празник на пловдивската митрополитска черква " Св. Вмца Марина ", посрещаме честната й глава, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " . Така ще бъде непокътната откритата от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай традиция, за храмовия празник на митрополитската черква в Пловдив да гостуват православни светини.
17 юли е денят, в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина. Честната глава на светата великомъченица Марина ще бъде донесена в Пловдив по молба на митрополит Николай от Негово Високопреосвещенство митрополита на Халкида Хризостом. Свещената глава ще бъде изложена за поклонение в храма през празничните дни – 16, 17, 18 юли т. година
Светите мощи ще бъдат донесени през днешния ден. Посрещането на светинята ще бъде пред катедралния храм „ Св. Богородица ” в Пловдив в 18.00 ч. и с литийно шествие ще бъде пренесена до митрополитския храм „ Света Вмца Марина ”, където Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Празничната вечерня по случай храмовия празник. На 17 юли от 9.00 часа ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия. Светите мощи ще бъдат изложени в храма за поклонение, освещение и благословение на вярващите. През празничните дни митрополитската черква „ Света Марина ” ще бъде отворена непрестанно – и през нощта, с цел да могат да се поклонят и допрян до светинята всички, които пожелаят.
Причина за гостуването на реликва от такава големина за православния свят е и 50 годишния празник на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който се навършва на 19 юли тази година. Тя е доказателство за безспорния престиж на Дядо Николай като архиерей на Българската православна черква и свещеник от огромна големина за Вселенското Православие.
Никола Петков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР