Пловдив. В Народна библиотека Иван Вазов“ в Пловдив се съхраняват

...
Пловдив. В Народна библиотека Иван Вазов“ в Пловдив се съхраняват
Коментари Харесай

Весела Делинска, Народна библиотека „Иван Вазов“-Пловдив: В библиотеката се съхраняват 352 ръкописа на пергамент и хартия, полагаме изключителни грижи за тяхното опазване

Пловдив. В Народна библиотека „ Иван Вазов “ в Пловдив се съхраняват 352 ръкописа на пергамент и хартия. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Весела Делинска, реставратор в Лабораторията за консервация и реституция при културната институция. По думите й библиотеката поставя изключителни грижи за опазването на скъпите ръкописи, като по отношение на това се подхващат действия.
„ Ако има разкъсвания по тях, те се реставрират със специфична хартия, подлепват се. От позиция на запазване на тяхната целокупност, ние следим параметрите на околната среда в хранилището на библиотеката, в което те се съхраняват. Стремим се те да са в постоянни стойности, тъй като хартията и пергаментът са материали, които търпят огромни въздействия от околната среда. Те са доста нежни и сложни за запазване. Също по този начин следим и за това те да се намират в специфични кутии от безкиселинен картон и от специфична хартия, която дава отговор на условията на хартията с архивно качество. Стремим се да вършим най-хубавото за този вид документи “, уточни Весела Делинска.
По отношение на реставрацията на книгите от общия фонд на библиотеката, реставраторът сподели, че включва малко по-различен вид интервенция. „ Имаме подвързии, които се реставрират. Понякога се случва, в случай че те не са истински, да бъдат сменени с нови. Всички истински детайли на книгите се резервират в процеса на реставрацията,. Имаме и доста картини, които са маслена живопис върху платно, като на тях също обръщаме внимание. Разглеждат се всички аспекти, свързани с творбите, които се съхраняват в библиотеката. Следим обектите да бъдат съхранявани съгласно нормите “, добави Делинска.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР