Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще

Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще ...

Изложба с произведения върху фрагменти от Берлинската стена и 3D mapping, преди откриването в Пловдив.

Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще е първият град на Стария континент, който ще празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Това ще се случи не с дълги речи, а с уникална пътуваща изложба, която разказва за „Изкуството на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство“ или съкратено „Art Liberty“. Куратор на изложбата е Силвестър Верже.
Експозицията представлява колекция от 30 произведения върху фрагменти от стената и ще бе открита днес точно в 16:00 ч. на Римския стадион в столицата на културата. Час по-късно сградата на община Пловдив се превърне в 3D mapping цветна картина, сглобена от изображения от изложбата. Tя пренесе публиката в света на уличното изкуство. А картините, които са оценени на общо над 1 милион евро, вече са под тепетата и са разположени под открито небе.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Трите поп икони са изобразени от уличните художници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия върху голям 3-метров фрагмент от стената. Заедно с тях в сърцето на града ще бъдат разположени и три автомобила “Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни.
Голям стенопис на бразилския художник L7M също ще бъде показан в експозицията. Той е направен върху дървени панели за „Art Liberty“, когато е изложена в Париж през 2015 г. Произведенията на оригиналните автори не са целели да се превърнат в картини. Те са форма на протест срещу рaзделението. Този и много други интересни факти ще могат да научат пловдивчани и гости от съпътстващата програма - над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията. Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на „Дойче Веле“.

Друга емблематична лента е "Ефемер", базирана на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас, който е снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди падането й. 15 от тези кадри са част от изложбата. Каталогът на „Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство“ е първият в света, който позволява на зрителя да открие процеса на създаване на всяка творба, благодарение на QR кодове. Колекцията е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Международната обиколка на изложбата от 1991 г. до 2015 г. включва градовете Мадрид, 1991 г.; Лион, 1996 г.; Никозия, 2009 г.; Кьолн, 2001 г.; Женева 2004 г.; Париж, 2009 г.; Берлин, 2001 г.; Москва, 2009 г. и Париж, 2015 г.. „Изкуството на свободата” ще остане в Пловдив до средата на март.
Един от авторите, включени в изложбата – Кристоф Буше, се мести в Западен Берлин на 24.12.1980 г. През април 1984 г. той и Тиери Ноар започват да рисуват върху Берлинската стена при Марианплац, Потстадмплац и Checkpoint Charlie: „ Не искахме да декорираме стената, беше по-скоро физическа реакция срещу нечовечността на живота заедно с Желязаната завеса. Той ще остави незаличима следа там, постигната от много малко други артисти преди него. На 04.07.1986 г., на Checkpoint Charlie, той и Тиери Ноар рисуват 42 статуи на свободата в чест на юбилея от монтирането на Статуята в Ню Йорк.
Неговият необикновен подход към рисуването и спонтанността на неговите берлински творения, го поставят в авангарда на уличното изкуство. През ноември 1987 г., той става първият артист в историята на Берлинската стена, който рисува върху източната страна на стената, изливайки боя през пукнатина, която изкопал в бетона.

Източник: actualno.com