Пловдив. Стотици български и чуждестранни туристи посещават Етнографския музей в

...
Пловдив. Стотици български и чуждестранни туристи посещават Етнографския музей в
Коментари Харесай

Пловдив: Стотици български и чуждестранни туристи посещават Етнографския музей в по време на Седмицата на традиционните занаяти

Пловдив. Стотици български и задгранични туристи посещават Етнографския музей в Пловдив по време на Седмицата на обичайните занаяти, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив. Жителите и гостите на града имат опцията да следят демонстрации на умения от общо над 40 майстори от цялата страна, усвоили до съвършенство 25 занаята, както и сами да се трансфорат в занаятчии, даже и за малко. Освен проява на занаяти, програмата на ревюто предлага и възстановка на антични български традиции. Дворът на Етнографския музей се е трансформирал в дом и работилница за иконописци, ножари, оръжейници, медникари, бижутери, кошничари, дървостругари, майстори на музикални принадлежности и други. Посетителите могат да видят плетене на колани на кори, плъсти, кукли, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и други. Сред застъпените занаяти е и луларството, който е показан от майстори от Сопотския еснафин. Желаещите могат да се потопят в духа на предишното, могат да създадат това всеки ден от 9:00 до 19:00 часа в двора на музея.
Тържественото разкриване на Седмицата на обичайните занаяти се състоя на 27 юни в Етнографския музей. Събитието ще продължи до 2 юли и е част от програмата за честването на 100-годишния празник на културната институция.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР