Пловдив стана част от европейските градове като зелена градска врата

...
Пловдив стана част от европейските градове като зелена градска врата
Коментари Харесай

Запознаха жители на Тракия с необходимостта от санирането на жилищни сгради

Пловдив стана част от европейските градове като зелена градска врата към водачеството за устойчива сила. Заедно с Гьотеборг (SE) и Газиантеп (ТR) взе участие като асоцииран град и организира действия, свързани с политиката за възобновяване на жилищни здания.

Община Пловдив осъществя тези действия като част от задачите на план " Европейски градове като зелена градска врата към водачеството за устойчива сила " (European cities serving as Green Urban Gate towards Leadership in sustainable Energy – GUGLE), който е финансиран по Седма рамкова стратегия на Европейски Съюз. 

Днес в регион Тракия се организира осведомителна среща с жители за по-детайлно показване на тематиката.

" В Тракия има към този момент няколко санирани блока и макар първичното недоумение на програмата, хората са все по-доволни, усещат се доста по-комфортно в жилищата си, икономисват и от сметки за отопление “, съобщи районният кмет Костадин Димитров.

В Пловдив има към 250 здания общинска благосъстоятелност. От тях здания с РЗП над 208 000 кв.м. са актуализирани по разнообразни стратегии – Международен фонд " Козлодуй “, Национален поверителен Екофонд, Проект " Красива България “, финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014, Оперативна програма " Регионално развиване “, Фонд " Енергийна успеваемост “ и лични средства на община Пловдив.     

В регион " Тракия “ работят 2 детски ясли, 1 ОДЗ и 7 детски градини, от които две са нови – ДГ " Червената шапчица “ и ДГ " Велимира “ и дават отговор на актуалните условия за спестовност на сила. В детските градини " Слънце “, " Кремена “ и " Таня Савичева “ са изпълнени ограничения за енергийна успеваемост, а за " Еделвайс “, " Десислава “ и ОДЗ " Едгар Бороу “ към сегашния миг има направени планове за възобновяване. Енергийни ограничения са осъществени и в две от учебните заведения в региона - от фонд " Енергийна успеваемост “ – СОУ " Черноризец Храбър “, а по Оперативна програма " Регионално развиване “ – СОУ " Димитър Матевски “. Подменена е остарялата амортизирана дограма с такава, отговаряща на нормите за топлопреминаване, сложена е топлоизолация на външни стени, ремонтирани са покривите, инсталирани са слънчеви колектори за битово горещо водоснабдяване.       

Изпълнените енергоспестяващи ограничения снижават разноските за отопление с не по-малко от 30%, което способства за понижаване на замърсяването на атмосферния въздух.

Проектът GUGLE цели да съчетае най-новите резултати от изследвания, свързани с интелигентното възобновяване на сгради; да показва техническата, социално-икономическата и финансовата изпълнимост на решенията за стабилно реновиране на групи сгради; да интегрира резултатите в ясни, изчерпателни и използвани " модели за интелигентно възобновяване ", с които да започва широкомащабна акция в цяла Европа в интелигентни градове и общности до 2020 година благодарение на асоциираните градове, измежду които е Пловдив.

През 2013/2014 планът е почнал с изследвания от страна на 6-те основни сътрудници - Виена (AT), Аахен (DE), Милано (IT), Сестао (ES), Тампере (FI) и Братислава (SL), след което при тях са почнали инфраструктурни ограничения в избрани квартали и групи здания за саниране, слагане на слънчеви бойлери и така нататък за възстановяване на енергийна успеваемост. Той има за цел да показва осъществими модели в цяла Европа за възобновяване на сградния фонд, където има съвсем нулево чисто ползване на сила.

Пилотните градове се ангажират да обновят общо 226 000 м² витално пространство през 6-те години на плана за реализиране на 40-80% икономисване на първична сила във всеки регион, като в същото време се усили делът на възобновимите енергийни източници с 25% до 2019 година

Тези общо 9 европейски града сплотяват напъните си, употребявайки информация, събрана посредством задълбочени изследвания на интелигентното възобновяване на здания, с цел да приложат новаторски решения, приспособени към характерните локални потребности.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР