Пловдив. Специалистите в областта на реставрацията и консервацията в България

...
Пловдив. Специалистите в областта на реставрацията и консервацията в България
Коментари Харесай

Весела Делинска, Народна библиотека „Иван Вазов“-Пловдив: Специалистите по реставрация и консервация в България не отстъпват по знания и професионализъм на колегите си по света

Пловдив. Специалистите в региона на реставрацията и консервацията в България не отстъпват по познания и професионализъм на сътрудниците си по света. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Весела Делинска, реставратор в Лабораторията за консервация и реституция при Народна библиотека „ Иван Вазов “ в Пловдив. „ Ние сме на едно доста положително равнище. Още повече, че към този момент има и налична литература, която интересуващия се човек може да откри и в интернет. Обучението в тази област в България също е на едно отлично равнище и е извънредно положително. Тук би трябвало да отбележим, че при нас има нещо характерно – в чужбина се учи единствено една дисциплинираност в продължение на 5 години, да вземем за пример „ Реставрация на хартия “ или „ Реставрация на картини “, до момента в който в България учим всички тези неща дружно, в това число реституция на фрески и дърво. Просто познанията ни са много по-комплексни и в случай че имаме комплициран обект, може да реагираме по най-подходящия метод “, разяснява Делинска.
Реставраторът уточни, че доста скъпа е обмяната на опит и познания сред експертите, работещи в разнообразни културни институции по света. „ Всички сътрудници се стараем да си оказваме помощ един на различен и който има потребност от помощ, да я получи. Аз персонално бях на стаж в едни от най-хубавите софийски ателиета, в Националната библиотека в София. Също по този начин имаме и обмени по програмата „ Еразъм “ и „ Еразъм+ “ с други академии от чужбина, като да вземем за пример в Италия и Австрия, където може да се види по какъв начин се учи дисциплината. Комуникация сред нас е извънредно ползотворна и е на доста положително равнище. Миналата година бе проведена и кръгла маса на тематика „ Опазване на културно-историческото завещание, в която участваха сътрудници от Русия – едни от най-хубавите експерти от най-големите библиотеки. С тях също поддържаме връзка. Това са контакти, които съм щастлива, че имам “, добави Делинска.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР