Пловдив ще бъде предложен за център на растеж и двигател

...
Пловдив ще бъде предложен за център на растеж и двигател
Коментари Харесай

МРРБ: Пловдив е предложението за основен център на растеж на Южен централен район в програмния период 2021-2027 г.

Пловдив ще бъде препоръчан за център на напредък и мотор за развиване на Южен централен регион в новия програмен интервал 2021-2027 година

Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова по време на районно съвещание на Националното съдружие на общините в Република България в гр. Пловдив с кметове и ръководители на общински препоръки на общините от региона, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. Tя осведоми, че са извадени три съществени целта за икономическото развиване на територията – усилване на конкурентните позиции на региона посредством вложения във факторите на растежа, възстановяване на обществената и екологична среда и устойчивостта по отношение на опасности от бедствия и климатични закани и по-балансирано териториално развиване и понижаване на вътрешнорегионалните неравенства. Бе отчетно, че главните проблеми на региона са неналичието на положителни транспортни връзки в южните и периферни елементи на региона, което води до вътрешнорегионални разлики. Сериозен е и казусът с обезлюдяването на най-южните области. „ За да повишим икономическото развиване, подобрим демографското положение и изградим по-добра съгласуваност, даваме опция в новия програмен интервал общините да осъществят взаимни партньорски планове “, означи заместник-регионалният министър.

Държавата отпуска средства за подсилване на свлачища в община Плевен

Николова акцентира, че с цел да се усъвършенства стандартът на живот на хората със средства от Европейски Съюз се предизвиква обсег на ограничения върху по-големи територии/функционални зони. Фокусът на вложения от европейските фондове след 2020 година ще е върху оформяне на сложни решения и планове, обхващащи по-голяма част от популацията и имащи по-голяма добавена стойност, което е обвързвано с извеждане на икономическите капацитети за развиване. „ С новата районна политика по-големите общини ще могат да си сътрудничат с по-малките и да се реализират взаимни планове “, разяснява още тя.

Зам.-министърът сподели още, че Южен централен регион обгръща към 20% от територията на страната, 14 % от популацията и 21% от общините в страната. „ Районът търпи максимален прогресивен тренд от позиция на повишение на Брутният вътрешен продукт, само че той е несиметричен и концентриран главно към трите съществени центъра, ситуирани по продължение на огромните транспортни коридори, които съществуват в северните елементи на региона - Пазарджик, Пловдив и Хасково. Затова би трябвало да намерим метод за ориентиране на вложения към южните и по-периферни елементи от него, което предпоставя освен по-добра транспортна съгласуваност с тях, само че и реализиране на стопански ограничения, които да доведат до понижаване на миграционните процеси.

Обновяват пет манастира с европейски средства

Деница Николова уточни още, че е огромен капацитетът на региона за развиване на туризма. 45% територията му е включена в националната екологична мрежа. От една страна това е компликация за някои типове вложения поради строгите регламенти, които съблюдаваме за запазване на околната среда, само че въпреки това това предпоставя и ограничения за развиване на туризма и запазване па естественото благосъстояние, които могат да допринесат за по-високо равнище на икономическо развиване. Заместник-регионалният министър уточни Пловдив и като образец за сполучливо осъществяване на индустриално-икономическа зона от стопански оператор. Това е значим опит и моделът ще търпи своето развиване в бъдещия програмен интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР