Пловдив. Седмица на традиционните занаяти ще се проведе в Етнографския

...
Пловдив. Седмица на традиционните занаяти ще се проведе в Етнографския
Коментари Харесай

Пловдив: Над 40 майстори ще се включат 10-то издание на Седмица на традиционните занаяти в Етнографския музей

Пловдив. Седмица на обичайните занаяти ще се организира в Етнографския музей в Пловдив за десета поредна година. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Грозделина Георгиева, организатор в музея. По думите ѝ тържественото разкриване на събитието ще се състои на 27 юни от 11:00 часа в двора на културната институция. „ Седмицата на обичайните занаяти стартира на 26 юни и ще приключи на 2 юли.
Първото издание на събитието се състоя през 2007 година, на 90-годишнината на музея. Тази година музеят чества 100 години от съществуването си и Седмицата на обичайните занаяти е част от събития с малко по-различен темперамент. Традиционно събитието се организира в последната седмица на месец юни и продължава 7 дни. Различното този път е, че ще се съберат и остарели майстори, които през годините са работили и са допринасяли с нещо за музея – взели участие са в наши изложения, правили са дарения, настрана по наша поръчка са изработвали копия на неща, които са неповторими, само че изгубени във времето “, уточни Грозделина Георгиева.
Тя изясни, че през първия ден на Седмицата на обичайните занаяти майсторите идват от разнообразни краища и се настаняват. „ На 27 юни с музика, с танци и богата стратегия ще съберем всички майстори и ще стартира празникът. Те ще бъдат облечени както прилича – с носия и ще показват своите занаяти. Всеки, който желае, може да пристигна, да поработи с тях, да види по какъв начин се вършат съответните произведения и да опита да си измайстори нещо. Майсторите с удоволствие демонстрират, носят материали и оказват помощ. Вече има доста фамилии, които се интересуват и водят децата си, с цел да могат да видят и да научат по какъв начин се създават дърводелските произведения. По време на събитието ще се показва също по какъв начин се вършат растения и животни от плъсти, по какъв начин се тъче, по какъв начин се плете колан и така нататък “, сподели още уредникът в Етнографския музей. Акцент в програмата тази година е гостуването на грънчарка от Сърбия, която освен ще работи, показва и учи, а е довела и своята щерка като асистент.
„ Уникално е това, че едно дете на към 15 години също ще образова деца. Така ще се обезпечи близостта, езикът сред децата е доста по-близък и понятен. Едно дете, което през годините се е учило, знае какви похвати да съобщи на още по-малките от него. Ще има две грънчарски работилници. В двора на музея ще се съберат още иконописци, ножари, оръжейници, медникари, бижутери, кошничари, дървостругари, майстори на музикални принадлежности. Посетителите ще могат да видят плетене на колани на кори, плъсти, кукли, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везба и други. В духа на положителната традиция през цялата седмица ще има демонстрации на другите занаяти “, уточни Георгиева. Тя добави, че измежду застъпените занаяти е и луларството, който ще бъде демонстриран от майстори от Сопотския еснафин. „ Това е един поминък, който занапред получава популярност или по-скоро възобновление в наше време “, разяснява уредникът в Етнографския музей в Пловдив. Желаещите могат да се потопят в духа на предишното могат да създадат всеки ден от 9:00 до 19:00 часа в двора на музея. „ Общо над 40 майстора от цялата страна ще покажат повече от 25 занаята. Освен проява на занаяти, програмата на ревюто планува и възстановка на антични български традиции, свързани с Еньовден и Петровден “, добави Грозделина Георгиева.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР