Пловдив се включи в общоевропейската инициатива на 28-те страни членки

...
Пловдив се включи в общоевропейската инициатива на 28-те страни членки
Коментари Харесай

Пловдив се включи в общоевропейска инициатива с изложба за Украйна

Пловдив се включи в общоевропейската самодейност на 28-те страни членки на Европейски Съюз да уважи словото на Украйна. В библиотека „ Иван Вазов ” бе открита галерия с украински книги, които след края на й ще станат част от фонда.
Прочетете още
„ Приятно ми е да ви поздравявам тук на следващото събитие, инициирано от Почетното консулство на Украйна в Пловдив. С тази галерия заявяваме на нашите другари украинци, че посредством културата и образованието, можем да сме им потребни ”, сподели шефът на НБ „ Иван Вазов ” Димитър Минев.

Инициативата за украински хартиен ъгъл се организира от Министерството на външните работи на Украйна, Министерството на просвета и осведомителна  политика на Украйна, Украинския институт на книгата под патронажа на първата дама на Украйна Олена Зеленска.  “Украинските книжни  кътове ” има в 28 разнообразни страни.

Почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев описа с елементи за събитието и напомни за идентични събития преди години.

„ Днес в Украйна се води война за оцеляване, за автономия, за земя и самостоятелност.  Спомням си нещо идентично. През 1997 година, когато в България беше студено и имаше големи опашки за хляб  и мляко, най-червеният народен представител Стефан Данаилов насочи предложение към най-синия кмет Спас Гърневски да бъде проведен сценичен фестивал в Пловдив. Потърсиха ме да го поддържа. И аз като тогавашния кмет на Плевен Румен Петков, провокиран първи да даде живот на фестивала, реагирах: „ Ламбо, ти вманиачен ли си, когато хората няма какво да ядат, ти искаш просвета да правиш ”, описа Георгиев.  После акцентира, че такива на пръв взор невъзможни събития се оказват доста значими и значими за публиката.

Почетният конкул на Украйна в Пловдив акцентира, че рано или късно Европа ще се върне към естествения метод на живот и войната ще завърши.

„ И тази галерия е изложбата на оптимизма, тъй като след нея ще бъдат дарени книги на НБ „ Иван Вазов ”, с цел да бъдат налични за украинците в Пловдив. 116 от тях са обезпечени от посолството, а 20 – от Почетното консулство на Украйна под тепетата ”, сподели Димитър Георгиев. Той получи почетен диплом за приноса си към идеята на Украйна от общността в Пловдив отпред с Наталия Елис.

„ Заедно вършим мощни и съществени неща. Благодарни сме за приноса ви ”, сподели Ната, която е подстрекател и деен участник Пловдив да има Дом 2 с пространства за живот и образование да бягащите от войната украинци. Инж. Георгиев разгласи, че за идеята на Дома на украинците в Пловдив ще бъдат предоставени 160 книги от на български.


 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР