Пловдив се събуди като един от градовете с най-мръсен въздух

...
Пловдив се събуди като един от градовете с най-мръсен въздух
Коментари Харесай

Токсичен въздух в Пловдив! Общината призовава гражданите да избягват разходки

Пловдив се разсъни като един от градовете с най-мръсен въздух в България през днешния ден. 
Прочетете още
Станциите на Националната система за мониторинг на околна среда на територията на България, които наблюдават качеството на атмосферния въздух демонстрират, че има рисково превишени правила на фините прахови частици от вида ФПЧ10. 

Концентрацията на праховите частици във въздуха в Пловдив е 5,2 пъти над нормата - - 25.1µg/m³, според портала IqAir. Общо 11 града са попаднали в жълтия бранш по замърсяване на въздуха тази заран. Това са София, Бургас, Плевен, Видин, Варна, Русе, Пловдив, Враца, Несебър, Добрич и Шумен.



Въздухът в София е с съществуване на прахови частици 2,4 над нормата. В Бургас замърсяването е 6,7 пъти над нормата. В Плевен замърсяването с фини прахови частици е 6,6 пъти над нормата, Видин - 6,6 пъти, Варна – 5,8 пъти, Русе – 5,5, Враца – 5 пъти, Несебър – 3,6 пъти, Добрич – 3 пъти, Шумен - също 3 пъти над нормата.

Концентрацията на праховите частици за Пловдив е избрана като " неприятна " и има оранжев код за отровно положението на въздуха в града.

От Община Пловдив приканва жителите да не се вършат разходки наоколо до основни пътни артерии и области, отоплявани с въглища. Гражданите, употребяващи твърдо гориво за битово отопление, призоваваме за прекосяване, при опция, към различно отопление (когато е приложимо). Не използвайте персонални МПС, а публичен превоз. Включете се в споделено пътешестване и др. 



В света през днешния ден най-замърсеният въздух е в Бангладеш, Чад, Пакистан, Таджикистан, Индия, Оман, Киргизстан, Бахрейн, Ирак и Непал. Това са страните в челната десетка по нечист въздух.

Най-чистият въздух тази заран в света е в Нова Каледония, Вирджинските острови, Пуерто Рико, Капе Верде, Финландия, Гренада, Бахамите, Австралия и Естония.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР