Пловдив се превръща в истински икономически тигър у нас. Икономиката

...
Пловдив се превръща в истински икономически тигър у нас. Икономиката
Коментари Харесай

Пловдив е икономическият тигър на България

Пловдив се трансформира в същински стопански тигър у нас. Икономиката на района пораства двойно по-бързо от тази на страната. Това излиза наяве от годишното проучване на Института за пазарна стопанска система " Регионални профили ", което работи със статистически данни от 2017 година и първата половина на 2018 година

В някои области на България се записва бумтяща локална стопанска система и догонващ растеж на заплатите и приходите. " Такъв районен стопански тигър в последното издание е област Пловдив, която през 2016 година бележи 10%-тен растеж на Брутният вътрешен продукт на човек и 9%-тен растеж на заплатите. Предвид това, че през 2017 година приходите в региона нарастват с цели 16%, най-вероятно и 2017 година е била доста мощна за локална стопанска система ", показват икономистите.

Един от водещите мотори на стопанската система в Пловдив е " Тракия икономическа зона ", само че региона може да се похвали с сполучливи предприятия в преработващата индустрия, електротехниката, строителството, превоза и логистиката, а също и в аутсорсинга и ИТ бранша.

Други области със относително висок растеж на Брутният вътрешен продукт на човек през 2016 година са мощните стопански центрове Бургас и Стара Загора, както и по-малките, само че бързо догонващи стопански системи на Перник, Ловеч, Търговище, Разград, Габрово.

София и Габрово - водачи по икономическо развиване

По изцяло икономическо развиване ИПИ класира преди всичко София и Габрово, а на втора позиция – Стара Загора и Варна.

Габрово се отличава в последните години с плевел напредък с помощта на повишаването на непознатите вложения в района и усвояването на европейски средства. Ръстът на Брутният вътрешен продукт на човек в Габрово също е по-висок от междинния за страната, а бързото увеличение на заплатите и приходите води до понижаване на бедността в региона. Работната мощ е относително добре образована, а локалните налози и такси са доста по-ниски от междинните за страната. В същото време Габрово е измежду областите с най-влошена демографска картина, т.е. с огромен дял застаряващо население.

Икономиката на района е доминирана от няколко огромни предприятия – производителя на санитарна керамика и арматура " Идеал Стандарт – Видима ", шивашката компания „ Dzalli “, производителя на паркет " Хамбергер " и компанията за кабели " Емка ", като с изключение на " Dzalli " всички други са ситуирани в Севлиево. Със забележителен дял са и търговията (9%) и превозът (8%). Има и много инженерингови компании в областта на електрониката и машиностроенето.

Навсякъде има растеж на благосъстоянието

Като цяло, през 2016 година - 2017 година всички области на страната бележат растеж на благосъстоянието и стандарта на живот, измерени посредством Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, заплатите на работещите и приходите на семействата.

" Докато в предходните години на възобновяване на стопанската система след рецесията от 2009 година позитивните процеси обхващаха единствено част от областите, то в последните две години икономическото раздвижване се разпростря по територията на цялата страна ", акцентират анализаторите от ИПИ.

Има и взрив на заетостта. Тя е към 70% от популацията на 15-64 година приблизително за страната, като в най-силните стопански центрове – областите София, Пловдив и Стара Загора към този момент надвишава 70%. Безработицата като цяло е ниска, само че към момента има области, в които коефициентът остава двуцифрен – Видин, Враца, Плевен, Силистра, Търговище, Шумен, Сливен и Смолян.

Търговище измежду водачите по непознати вложения

Областите с растеж на директните непознати вложенията на глава от популацията през 2016 година са измежду най-силните стопански центрове – София и необятната Софийска област, Пловдив, Бургас, Габрово, Русе, както и по-слабо развитата Търговище, където вложенията водят до бърз растеж на заетостта.

Според ИПИ делът на пътищата с положително качество на настилката понижава през 2017 година и към този момент е под 40% от всички, което демонстрира изоставащата рехабилитация на съществуващите пътища.

Само столицата е с доста положително обществено развиване, сочи класацията на ИПИ. Сравнително добре в това отношение са също Варна, Велико Търново, Габрово, Смолян и Пловдив.

През 2017 година единствено шест области в страната притеглят повече хора, в сравнение с губят и това са столицата, Пловдив, Бургас, Варна, Перник и Кърджали.

Показателите за образованието не престават да се усъвършенстват, макар че темповете са извънредно мудни. Като цяло има растеж на записаните деца в учебно заведение, както и понижение, въпреки и алегорично, на отпадналите.

Област Смолян продължава да е отличник поради високите оценки на локалните възпитаници на матурите и задържането на възпитаници и учители в просветителната система.

София, Габрово, Велико Търново, Варна и Благоевград също са измежду областите със относително положително показване в тази категория, до момента в който Сливен, Пазарджик, Ямбол и Добрич се задържат в дъното на класацията.
По отношение на опазването на здравето най-добре се показват София и Плевен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР