Пловдив се изкачва на първо място по брой на изградените

...
Пловдив се изкачва на първо място по брой на изградените
Коментари Харесай

Варна е №3 по изградени нови големи апартаменти

Пловдив се изкачва преди всичко по брой на построените нови огромни къщи и жилища. През четвъртото тримесечие на предходната година в област Пловдив са въведени в употреба 113 жилища с 5 и повече стаи, демонстрират данни на Националния статистически институт. София-град остава на второ място със приключени 72 огромни къщи и жилища, откакто през предходното тримесечие заемаше лидерската позиция в класацията.

Област Варна е на трето място с 63 нови жилища с най-малко пет стаи, които са въведени в употреба. Четвъртото място си поделят област Бургас и София-област с по 30 нови огромни жилища. Но в Бургас доминират 5-стайните нови жилища, а в София-област повече са тези с шест и повече стаи.

На шесто място в класацията е област Перник с 24 нови огромни къщи и жилища, а на седмо - област Хасково с въведени в употреба 18 огромни жилища. В още няколко области на страната единствено за три месеца въведените в употреба жилища с най-малко пет стаи са повече от 10. Това са Сливен (17), Добрич (15), Стара Загора (14) и Пазарджик (13). Това отразява желанието на хората да придобият по-голям дом, постоянно по-близо до природата.

София-град е водач по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в употреба са въведени 2173 жилища и къщи. На второ място е област Варна, която оглавяваше класацията през предходното тримесечие. В морската столица са приключени 1186 жилища. Третото място е за област Пловдив с 460 въведени в употреба къщи и жилища.

Челната петица се добавя от Благоевград и Стара Загора, където въведените в употреба през тримесечието жилища са надлежно 435 и 354. След това в класацията са Бургас (330), Кърджали (229), Перник (217) и София-област (133). Оказва се, че сериозна строителна интензивност има в много градове от страната. Като доста жилища построяват и в региона към София.

Столицата е преди всичко по въведени в употреба жилища през тримесечието.

Но има и региони в България, които се развиват много постепенно. Например в област Видин през тримесечието не е въведено в употреба нито едно ново жилище, а в областите Силистра и Монтана те са надлежно 7 и 9 броя. В южната част на страната строят доста повече от северната, демонстрират данните на Национален статистически институт. В Северозападния регион на България въведените в употреба нови жилища в границите на три месеца са единствено 62, а в Северния централен регион - 253. Докато единствено в Североизточния регион новите домове са 1434, което е над четири пъти повече от другите два северни региона взети дружно. В Югозападния регион (където влиза София) строителството е още по-активно, като за три месеца са въведени в употреба 2973 жилища.

Когато купуват парцел, в който да живеят, хората търсят най-вече жилища с повече стаи. При покупката на жилище за инвестиция обаче, множеството се насочват към двустайните. През тримесечието приключените тристайни жилища са 2110, като те отстъпват на двустайните, които са малко повече. Тристайните жилища са 32,8% от всички излезли на пазара през тримесечието, а двустайните са 2697 и имат дял от 41,9%. Четиристайните къщи и жилища пък са 704 и са много повече от едностайните, които са 413.

Броят на въведените в употреба жилищни здания през тримесечието е 1329, а новопостроените жилища в тях са 6430. Спрямо същия интервал на миналата година новите здания са с 401 повече, или с 43,2%, а жилищата в тях нарастват с 2121, или с 49,2% От въведените в употреба новопостроени жилищни здания през тримесечието със стоманобетонна структура са 76,3%, с тухлена - 20,5%, с друга - 2,4%, а с панелна - 0,8%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (73,9%), следвани от жилищните кооперации (18,7%). На годишна база се усилва броят на новопостроените къщи, жилищни кооперации и вили.

Общата потребна повърхност на всички новопостроени жилища през тримесечието е 618,4 хиляди кв. м, или с 48,5% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година, а жилищната им повърхност доближава 492,1 хиляди кв. метра, което е растеж с 53,7% на годишна база.

Същевременно междинната потребна повърхност на едно новопостроено жилище понижава от 96,6 кв. м на 96,2 кв. м. Най-голяма междинна потребна повърхност на едно новопостроено жилище е записана в областите Монтана - 208,9 кв. м, и Габрово - 192,2 кв. м, а най-малка - в областите Враца - 52,3 кв. м, и Благоевград - 67,9 кв. метра, написа " Труд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР