Пловдив с ултиматум към три общини да изплатят 4 млн.

...
Пловдив с ултиматум към три общини да изплатят 4 млн.
Коментари Харесай

Пловдив иска 4 млн. лв. от три общини за ползване на сметището край Цалапица

Пловдив с ултиматум към три общини да изплатят 4 млн. лева за използването на сметището край село Цалапица, заяви Българска национална телевизия.

Депото обслужва всички обитаеми места от районното съдружие за ръководство на отпадъците, само че забавените с години такси непрестанно водят до наказания за общината, която стопанисва оборудването. Затова кметът на Пловдив Здравко Димитров даде двумесечен период за погасяването на всички задължения.

Управлението и стопанисването на сметището е поверено на Пловдив, макар че се намира на територията на друга община - Родопи. Депото с 12 котлована изисква особено внимание, тъй като се намира единствено на метри от р. Марица и наоколо до няколко обитаеми места - селата Кадиево, Оризари и Цалапица.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров беше определен за ръководител на районното Сдружение за ръководство на отпадъците и съобщи, че ще предприеме твърди ограничения, с цел да събере просрочените с години отговорности за екология.

Най-голям е дългът на Стамболийски - 2 млн. лева Петте обитаеми места от общината изхвърлят всяка година на депото близо 6000 тона боклуци. Сега кметът търси заем, с който да почисти целия дълг едновременно.

Когато изплатим тази сума от два милиона лв., община Стамболийски ще има опцията да си върне милион и петстотин хиляди лв., които са отчисленията по Наредба номер 7. С тези милион и половина концепцията на община Стамболийски е да се стартира построяването на лично бунище, изясни Георги Мараджиев, кмет на Стамболийски.

В районното съдружие за ръководство на отпадъците са включени 9 общини. Но глобите на екоинспекцията за забавените такси заплашват Пловдив като оператор на сметището.

Жителите на две села в непосредствена непосредственост до сметището от години се оплакват от употребата му.

Около три милиона тона битови боклуци са складирани на сметището край Цалапица. През тази година се чака в него бъдат депонирани още 37 000 тона. По-голямата част от боклука на Пловдив ще продължи да пътува към екозавода в Шишманци.

Ако сметището при Цалапица бъде затворено и квалифицирано за рекултивиране, целият битов боклук на Пловдив ще би трябвало да се извозва в екозавода в Шишманци. Такова решение към момента не може да бъде приложено, тъй като оборудването няма подобен потенциал. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР