Пловдив. С изследвания на служителите на район Западен“ започна националната

...
Пловдив. С изследвания на служителите на район Западен“ започна националната
Коментари Харесай

Пловдив: Безплатни здравни прегледи започнаха в Район „Западен“ в града

Пловдив. С проучвания на чиновниците на регион „ Западен “ стартира националната стратегия, обвързвана с повишение на вниманието към сърдечносъдовите болести. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от Община Пловдив. През целия месец лекари ще посетят детските градини и учебните заведения в региона, с цел да ревизират положението на работещите там. Инициативата се организира под надпис „ Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта? ” Организатори на акцията са Фондация „ Национална мрежа сърце за сърце “, Лайънс клуб Пловдив – Филипополис, Община Пловдив, Район „ Западен “, взаимно с Асоциацията на студентите медици в България и Диагностично съвещателен център II – Пловдив.
Начало на акцията даде кметът на Района Димитър Колев. Всички искащи чиновници имаха опция през днешния ден да ревизират кръвното си налягане, кръвната захар и показателят на телесна маса. Специалистите останаха извънредно удовлетворени от положението на всички изследвали се, като се оказа, че при нито един чиновник няма отклоняване от нормите. Измерването на кръвното налягане с технология AFIB Microlife записва предсърдно мъждене и е главен рисков фактор за мозъчен инсулт. Измерват се също рисковите фактори за метаболитен синдром и равнището на кръвната захар. Паралелно с това се раздават и осведомителни материали за предварителна защита от сърдечносъдови болести.
Началото на акцията съответства със Световния ден за битка с инсулта. България е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, породени от мозъчен удар. Последните данни, оповестени през 2017 година, демонстрират, че у нас пациентът с инсулт има доста по-лоши шансове да оцелее. Най – постоянно инсулт се предизвиква от тромб, който блокира кръвоносен съд, носещ О2 и хранителни субстанции към мозъка. Когато това се случи, част от мозъка стопира да получава кръв и О2, от които се нуждае и последователно стартира да умира. Степента и местоположението на увреждането на мозъчните кафези дефинира тежестта на удара. Той може да варира от най-малък до пагубен. Тъй като разнообразни области на мозъка управляват разнообразни функционалности, характерните резултати на инсулта зависят от това коя област на мозъка се поврежда.
Важно е повече хора да могат да разпознават мозъчния удар, защото бързата реакция е извънредно значима за преживяемостта и последвалото възобновяване. Предупредителните признаци за инсулт са неочаквана вдървеност на лицето, ръката или крайници, изключително от едната страна на тялото. Внезапна комплицираност, проблеми с говоренето или разбирането, мъчно фокусиране и проблеми с очите, ненадейно зашеметяване, загуба на равновесие или съгласуваност могат да бъдат признаци на рисковото положение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР