Пловдив. С бързи темпове напредва строителството на Епископската базилика на

...
Пловдив. С бързи темпове напредва строителството на Епископската базилика на
Коментари Харесай

Пловдив: Напредва строителството на Епископската базилика и площадното пространство в града

Пловдив. С бързи темпове напредва строителството на Епископската базилика на Филипопол и площадното пространство в Пловдив. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от Общината . Вече са приключени ограждащите стени и структурата на първия етаж и северния транспортен съд. Изградени са външните ВиК и електро връзки, хидроизолациите и топлоизолациите по ограждащите стени, отвесната планировка. В момента е в ход построяването на общественото пространство и атрия на базиликата. Работи се също и по монтажа на фасадните детайли.
Проектирането и строителството на постройката и експозициите се финансира от Фондация „ Америка за България “. Площадът и техническата инфраструктура се построяват и финансират от Община Пловдив. Предвижда се постройката да бъде подготвена до края на месец септември тази година.
Оригиналните мозайки на обекта са покрити и предпазени, а строителните действия са съобразени с разкритата археология и особеностите на терена. Фасадата ще има плътна и ажурна част, като остъкляването на ажурната част ще включва матови стъклени панели с височина до 7 метра и топлоизолация от транспарантна вата, която пропуща светлината. Системата ще се употребява за първи път за постройка в България. Покривът на базиликата ще бъде построен като зелено пространство с минерални детайли, а оформлението му ще припомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век дребна жилищна група, известна като католическия квартал. Осветлението ще бъде димируемо, енергоефективно, с сензори, които мерят равнището на осветеност и контролират силата на осветителните тела. Ще се употребяват светлинни кладенци за естествена светлина в северния транспортен съд, който се намира под общественото пространство. Предвидено е и архитектурно осветяване, обвързвано с фасадите на постройката и археологическите находки. Разработва се специфичен план за аудио-визуална връзка, които да показа скъпите находки по допустимо най-хубавия метод.
Авторите на плана за постройката и площада са Ателие Дуо-Пловдив и Zoom studio-София. Арх. Милена Крачанова създава Консервационно-реставрационния проект за експониране на артефактите. Арх. Лий Сколник и екипът му от Ню Йорк са се заели с интерактивните експозиции. В центъра на експозицията ще бъдат двата неповторими пласта мозайки и архитектурните артефакти, открити на мястото. Преживяването по време на визитата ще включва също добавена и виртуална действителност, интерактивни тъч-екрани и просветителни детайли, ориентиран към най-малките гости. Стремежът е Пловдив да получи обект на международно равнище, който да стане една от основните туристически забележителности.
Проектът за площада е на стадий осъществяване. Разширява се пространството пред катедралата „ Свети Лудвиг “. В работата си се отнасят с почитание и се стремят да подчертаят цената на постройките – недвижимо културно завещание, които заобикалят Епископската базилика. Изграждат се нови паркоместа, велоалеи, пешеходни и зелени площи. Публичното пространство и постройката са замислени да действат дружно като част от един културен и експозиционен градски център. Предвиждат се и зони за събития навън, кафене, тераса и изсъхнал шадраван, които ще бъдат част от площада. Община Пловдив към този момент приключи построяването на новия паркинг от източната страна на базиликата по дължината на бул. “Княгиня Мария-Луиза “. Напредва и работата по детската площадка, спонсорирана от ЕВН-България.
Миналата година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно завещание на Филипопол беше включена в Индикативния лист на ЮНЕСКО за значими културни обекти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР