Пловдив, Русе, Ямбол, Разград и Смолян чакат тежката дума на

...
Пловдив, Русе, Ямбол, Разград и Смолян чакат тежката дума на
Коментари Харесай

Горят най-много 5-има големи кметове

Пловдив, Русе, Ямбол, Разград и Смолян чакат тежката дума на Борисов Царица Роза играе за консултант в Казанлък, Бижутера отново желае Своге
 

Всички опасения, че събранията на ГЕРБ за номинации на кметове, ще провокират бурни диспути и разбърквания в партията, се оказаха напразни. Дни преди да приключат сбирките по градове излиза наяве, че не повече от петима са регионалните градоначалници, които няма да получат зелена светлина от изпълнителната комисия на ГЕРБ. За разлика от тях, съществени промени се чакат при кметовете на по-малките обитаеми места. А номинациите от гражданската квоти са най-вече за общинските съветници.
Пловдив, Ямбол, Русе, Разград и Смолян се обрисуват като най-проблемните градове.

Пловдив

И в случай че наследникът на Иван Тотев в града под тепетата от ден на ден се обрисува да е регионалният шеф Здравко Димитров, то за останалите общини е още рано да се каже. Въпреки това, новините за Пловдив в последните дни идват от най-силния съперник на Димитров- Славчо Атанасов. Той е формалният претендент и на Вътрешна македонска революционна организация, и на НФСБ.  Въпреки че до последно имаше индикации от страна на локалния водач на Вътрешна македонска революционна организация Борислав Инчев, че няма да има съглашение, ръководителят на НФСБ Валери Симеонов и зам.-председателя на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов пулично си стиснаха ръцете за обща листа.
Атанасов стартира стремително акцията си със залп против актуалната власт, като я упрекна в липса на разговор с жителите, неизпълнени планове и мними публични поръчки. В прогтрамата му влиза дотъкмяване на " Модър-Царевец ", увеличение на зеленината  в града, пътна връзка сред " Тракия " и " Южен ", опазване на Бетонния мост, осъществяване на Водния цикъл, пробив под Водната палата, както и създаване на 6 градини и ясли във всеки от районните.

Ямбол

Независимо от упреците, които ямболската организация на ГЕРБ получи поради слабите резултати на евровота, събранието в града мина без всевъзможни изненади – кметът Георги Славов получи поддръжката на хората си. Но за разлика отпреди четири години, в залата се събраха три пъти по-малко симпатизанти.

Русе
Най-голямата изненада за седмицата сервира локалната организация на ГЕРБ в Русе, която се разпалва против решението на  управлението в София да смени досегашния  общински водач на партията – кметът Пламен Стоилов, с сполучливия предприемач, притежател на няколко наградата за нововъведения от работодателски организации  - Росен Даскалов. Градската организация  даже излезе с нарочна заявления в поддръжка на градоначалника. Той пък, както нормално, се скри от прожекторите.  Остави подчинените си да изнасят компромати против Даскалов, а с прессъобщение уведоми, че взима главата на заместника си Наков. Той не е член на ГЕРБ, само че несъмнено бе моторът на сполучливите планове, чиито лаври обираше Стоилов години наред. Областният координатор – Пламен Нунев, който постоянно е стоял компактно зад кмета, се наложи да влиза в ролята на балансьор и да изяснява, че Даскалов е общински водач, само че не и кметска кандидатура. Нунев отхвърли за напрежение сред него и кмета Пламен Стоилов, сподели, че не е осведомен с претекстовете на премиера Борисов да смъкна доверието си от русенския градоначалник, само че го е защитил на Изпълнителна комисия пред водача, който обаче единствено многозначително е замълчал. Нунев загатна, че Борисов е бил неудовлетворен от разликата единствено от 600 гласа, с която ГЕРБ изпревариха Българска социалистическа партия на изборите за Европарламент през месец май.
Бунтът на герберите в Русе е следващо доказателство, че локалните организации са подготвени за пердах, единствено и единствено да запазят позициите си. Няма изясненост кого ще избере Борисов до края на месеца, само че локалните медии към този момент стартират имена както на сполучливи преподаватели в града, по този начин и на някогашен прокурор, в този момент животновъд.
Още не е ясно и кой ще е претендентът на обичайно мощната организация на Вътрешна македонска революционна организация в града, която издигна кандидатурите на четирима души. Номинации са получили регионалният шеф на Русе Галин Григоров, съпредседателят на парламентарната група " Обединени патриоти " Искрен Веселинов, ръководителят на групата на съветниците от Вътрешна македонска революционна организация в Русенския общински съвет Иво Пазарджиев и Луиза Попова, която е гражданска кандидатура.  С най-големи шансове е регионалният шеф.

Разград
Ситуацията в ГЕРБ- Русе надали ще повтори в Разград, където кметът има поддръжката на подчинените си, само че не и на обществеността. А измежду новите имена е също знаков предприемач, който от дълго време е емблема за сполучлив управител.

Смолян

Най-непредвидимо е събранието в Смолян, където кметът Николай Мелемов прави от месец неистови старания да резервира позицията си, само че събранието най-вероятно ще излъчи няколко кандидатури, а последната дума ще има премиера..

Велико Търново

Противно на упованията, общинската организация на ГЕРБ във Велико Търново единомислещо издигна кандидатурата на сегашния кмет Даниел Панов за трети управнически мандат и за лидер на листата за общински съветници. За нов мандат бяха номинирани и сегашни кметове: Снежана Първанова - в Дебелец, Димитър Събев - в Килифарево, Йорданка Колева - в Ресен, Антоанета Тодорова - във Водолей, Гица Лазарова - в Пчелище, Кирил Ангелски - в Шемшево, Христо Кунчев - в Церова Кория и Николай Милаковски - в Самоводене, само че дружно със  Стефан Мъглов. ГЕРБ ще поддържа и петима самостоятелни претенденти:  Албена Беренска - в Беляковец, Недю Георгиев - в Балван, Христо Христов - в Ново село, Малина Попова - в Присово и Тодор Морчев - в Леденик.

Благоевград

Докато в Русе, градската организация се опълчи на решение на централното управление, в Благоевград за следващ стана ясно, че за градската организация от дълго време е светнала синята лампа и че има потребност от незабавен рестарт. В нея отдавна съжителстват хората на кмета Атанас Камбитов и правилните на някогашния началник на ГЕРБ- Благоевград, който напусна преди години управителния пост със скандал – Йордан Андонов. Враждата сред двата лагера изисква към този момент интервенция на централно равнище, тъй като може да изиграе неприятна смешка за изборите наесен.  Резултатите от събранието не отразяват настройките на обществеността, а разпределението на гласовете сред настоящия и някогашния първи в градската организация. С изключението, че в конкуренцията се включи и Илиян Георгиев, който обра гласовете, които са против Камбитов, само че не поддържат Андонов.  След края на събранието Андонов излезе с декларация, ориентирана против ръководството на Камбитов, само че тя работи единствено в полза на съперниците на ГЕРБ. За това най-вероятно Изпълнителната комисия ще даде зелена улица на настоящия кмет за нов мандат, а паралелно с това ще провокира промени в управлението на градската конструкция.
Събранията в градовете от региона демонстрираха, че кметовете на Разлог и Сандански получават цялостна поддръжка от локалните структури. В Струмяни, обичайната община за Движение за права и свободи, трима са претендентите от ГЕРБ - общинският консултант Славчо Благоев, земеделецът Мартин Кирянски и някогашният ръководител на ОбС-Струмяни Величка Чиликова. Голямата вест е от приключилото  заседание е, че ръководителят на Общинския съвет Кирил Укев освен се отхвърли от конкуренцията за кмет, само че си направи и отказ.
В Гърмен пък ГЕРБ няма да издига независимо кмет и общински съветници, а ще прави коалиция с десни партии в общината.

София

Битката във София е предизвестена, само че ще е най-инфарктна. Основните играчи са ясни - Йорданка Фандъкова и Мая Мяанолова, макар че и двете бавят формалното си решение. Особен калорит в акцията ще внасят други три имена. Единият е проваленият арбитър Методи Лалов, който прокуратурата и КПКОНПИ ревизират за социална поръчка за 400 000 лв.. Той е любимец на разградската десница, която към този момент разгласи, че ще го поддържа. Преброителят на счупените павета Борис Бонев от " Спаси София " пък е първи ревервен кон на десницата, в случай че Бонев „ изгърми ”, а Десислава Иванчева, която първа разгласи кандидатурата си, се окаже, е би трябвало да излежи присъдата си.  

Сливен

За разлика от Ямбол, единствената номинация на локалната конструкция на ГЕРБ за Стефан Радев в Сливен не е никаква вест. За последните четири години той съумя да стабилизира финансово общината, която беше оповестена от финансовия министър за най-проблемна.  Сега няма просрочени отговорности и са изпълнени редица планове, които са били забавени с години при ръководството на Българска социалистическа партия.  
Номинации получиха и досегашните кметове в общини от региона - Котел, Нова Загора и Твърдица.  Коста Каранашев, Николай Грозев и Атанас Атанасов ще се пуснат в новата борба наесен.

Пазарджик

Докато се чака решението на дългогодишния кмет на Пазарджик Тодор Попов дали ще се кандидатира, локалната организация на ГЕРБ разгласи своя избор. Това е пожарникарят на годината - комисар Иван Панайотов, доскорошен шеф на Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в града. Вчера той навърши 60 и публично бе оповестено, че излиза от системата на Министерство на вътрешните работи. Панайотов е човек с извънредно висок престиж в локалната общественост, а упованията са да бъде конкурентен кандидат в конкуренцията през октомври, в случай че получи утвърждение от Изпълнителната комисия другата седмица.

Созопол

Повдигнатото обвиняване на кмета на Созопол Панайот Рейзи и предхождащата му поръчка, че няма да взе участие на изборите с ГЕРБ, отвори вратата за нови номинации в партията. Три кандидатури били издигнати на Общинската конференция на ГЕРБ. Това са ръководителят на Общинския съвет Красимира Германова, съветникът Георги Пинелов и регионалния шеф на Бургас Константин Гребенаров. Той обаче разяснява, че номинацията е била за него цялостна изненада. " Не знам какво ще се получи, в случай че аз получа номинацията. Познавам хората, които са препоръчани, работил към с тях, някои от тях са мои фрагменти. Трябва всеки да заявява, че който и да избере изпълнителната комисия, ще работи за ГЕРБ - аз съм го потвърдил през годините, съобщи той за БНР и напомни, че общината е с големи задължения.

Монтана

За разлика от Гребенаров, колежката му от Монтана, зам регионалния шеф Нина Петкова предстоящо бе номинирана за кмет на Георги Дамяново. През предходната година тя си купила дом в Гаврил Геново и преместила адресната си регистрация там, което й дава право да взе участие в конкуренцията, твърди Булнюз. Петкова е един от най-активните членове на женската организация на ГЕРБ. В Чипровци пък от партията са заложили на настоящия кмет Пламен Петков, която изкара първия си мандат и донесе смяна в общината.

Каварна

Младата вяра на ГЕРБ Йордан Стоянов, който е общински консултант ще се опита да пребори гордостта на Българска социалистическа партия района - кметицата Нина Ставрева. Стоянов е с действителни шансове да завоюва вота, тъй като е извънредно деятелен, сътвори и укрепи офиса на ГЕРБ в града, а през вчерашния ден съобщи, че ще даде всичко от себе си, с цел да стане градоначалник. Номинации за кметския пост получиха също общинските съветници Адриан Ялнъзов и Кремена Василева, само че те си дадоха отказ. Останалите оферти са за кмет на с. Българево - Росица Стефанова, на с. Септемврийци - Милен Михайлов и на Белгун – Благомир Станев.

Любопитни

Извън огромните кметове, най-интересните номинации през седмицата бяха на известния футболист от Левски – Христо Йовов, който за повторно ще се опитва да вземе Своге, На носителката на короната на Царица Роза от 2011 година, неотдавна дипломиралата се юристка Симона Петкова, която е номинирана за общински консултант в Казанлък, където Галина Стоянова единомислещо бе подкрепена за трети мандат.
Градът, който тази година ще съставлява извънреден интерес е Свиленград, където дългогодишния кмет Георги Манолов най-вероятно няма да се кандидатира. Като първа номинация там се Стамо Димитров, който е кандидатура на Българска социалистическа партия. Показателно е, че през последните години Българска социалистическа партия в Свиленград не е излъчвала претендент за кмет, а подкрепяха Манолов. Стамо Димитров сега е общински консултант.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР