Пловдив. Прокуратурата задържа за 72 часа разследваните служители на Регионалната

...
Пловдив. Прокуратурата задържа за 72 часа разследваните служители на Регионалната
Коментари Харесай

Пловдив: Окръжната прокуратура повдигна обвинения на разследваните служители на Регионалната здравно-осигурителна каса за документни измами и подкуп в голям размер

Пловдив. Прокуратурата задържа за 72 часа разследваните чиновници на Регионалната здравно-осигурителна каса в Пловдив. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Повдигнати са им обвинявания за документна машинация и за рушвет в изключително огромни размери. Задържаните са общо четирима, сред които и един фармацевт, който е бил „ мозъкът ” на схемата за източване на Здравната каса и едно подставено лице – Лютинов, в предишното обществено слаб жител и тежко болен.
Престъпната скица е употребила аптека призрак и действителни данни на заболели от хепатит лица, които са получавали медикаменти от Касата. В схемата те са получавали медикаментите един път, цените на които са започвали от 25000 лв. нагоре, само че фиктивно тези медикаменти са им били отпускани и повторно. Създавали са същински предписания и са употребили подписите на същински фармацевти. Мозъкът на схемата е фармацевтът Александров, който е притежател на верига аптеки в Пловдив. Докато системата за надзор в НЗОК засече тази неправда сдружението, което има аптеката, е било закривано, като е било разкривано ново такова. Вместо да реализират надзор чиновниците на Здравната каса в Пловдив – шефът на дирекция „ Договаряне и надзор на осъществяването на здравната, дентална помощ и аптеки “ Иван Деспотов и служителят на касата Владимир Манев са подпомагали лъжливата скица. Проверки на аптеки изобщо не са били осъществени. Така за година и половина са били източени близо 1100000 лв. от НЗОК. Създадени са били три фиктивни сдружения през едно и също подставено лице. За последните две седмици са изтеглили 89000 лв. и още толкоз единствено във вчерашния ден. След систематизиране парите са отишли при аптекаря –мозък на схемата, двамата чиновници на касата и при подставеното лице. Парите са били открити при всяко едно от лицата. На всички са повдигнати по две обвинявания, само подставеното лице е с едно обвиняване за документна машинация.
Наказанията, които са планувани в Закона за тези закононарушения са отнемане от независимост от 10 до 20 години за документни измами и от 3 до 15 години отнемане от независимост за предоставяне и приемане на рушвет в изключително огромни размери, както и санкция.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР