Пловдив. При проверка в къща на ул. Петко Р. Славейков“,

...
Пловдив. При проверка в къща на ул. Петко Р. Славейков“,
Коментари Харесай

Пловдив: В район „Централен“ са открити ценни стенописи, свалени от сгради със статут на паметници на културата

Пловдив. При инспекция в къща на ул. „ Петко Р. Славейков “, известна като къщата на Хаджи Драган Калофереца, са открити истински фрески свалени от здания със статут на монументи на културата в Южна България. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пловдив от районната администрация. Кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов е сезирал Министерството на културата за откритите фрески. В постройката, която сега е частна благосъстоятелност, се е помещавал и филиал „ Тракия “ на тогавашния Национален институт за монументи на културата (НИПК), в този момент преименуван на НИНКН.
Комисия, инициирана от Георги Стаменов, отива на адреса по сигнал за рушаща се постройка. В дървени шкафове на приземния етаж откриват стелажи, върху които са сложени фрагменти от стенописи, рисувани върху здания и църкви-недвижими културни полезности. Сред тях са фрески от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „ Аргириади “, Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от здания в Старинен Пловдив на ул. „ 4-ти януари “, ул. „ Артин Гидиков “, ул. „ Петко Р. Славейков “, ул. „ Стамат Матанов “, ул. „ Васил Кънчев “, от Стара Загора, Долно градище и други, които към момента не се разпознават.
Очаква се след реставрацията възобновените фрески да бъдат изложени в новата изложба „ Капана “ под мотото „ Спасено от Пловдив “, с цел да станат притежание на повече хора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР