Пловдив. През Зелената седмица (1-6 юни) и по случай Световния

...
Пловдив. През Зелената седмица (1-6 юни) и по случай Световния
Коментари Харесай

РИОСВ - Пловдив отбелязва Световния ден на околната среда

Пловдив. През Зелената седмица (1-6 юни) и по случай Световния ден на околната среда Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) провежда и ще се включи в редица събития, с които цели да притегли към празника всички възрастови групи – от най-малките деца и техните родители, до възпитаници, студенти и заинтригувани страни в ръководството и опазването на околната среда. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Старт на акцията ще даде премиерата на виртуална галерия на детски рисунки „ В естетика с природата “ в Деня на детето. Това е четвърта галерия, която екоинспекцията показва тази година за отбелязване празниците от екологичния календар. В нея са селектираните част от 1 565 детски произведения на деца от 147 образователни заведения в 65 обитаеми места от страната. Организатори на изложбата са Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив и Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “ с поддръжката на ОИ „ Старинен Пловдив “. Всички, искащи да се потопят в пъстрия и разнороден свят на детското въображение, могат да го създадат посредством формалните страници на уредниците и YouTube-канала на общинския институт.

На 2 юни ще се организира открит урок пред третокласниците от екоклуб „ Спасителите на Земята “ към ОУ „ Антим I “ в гр. Пловдив на тематика „ Възстановяване на биоразнообразието в градовете – препоръки за по-зелен град “. Експертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са подготвили любопитна презентация, която ще изнесат пред младите природозащитници, както и занимателни просветителни игри.

На 3 юни специалисти на екоинспекцията ще се включат в събитие, проведено от добър сътрудник на институцията от неправителствения бранш – Сдружение „ БГ Бъди деен “. Кръглата маса на тематика „ Споделена отговорност за устойчиви градове – положителни практики, провокации и визия “ е отдадена на опазването и облагородяването на градска среда посредством сполучливо съдействие сред жители, институции и бизнес.

В навечерието на празника, на 4 юни, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив взаимно с Института за проучвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките провежда семинар на тематика „ Възстановяване на екосистемите в условия на

климатични промени “. Идеята на форума е да бъде демонстрирано пред студенти и докторанти, последващи специалности в областта на екологията и гимназисти от горните курсове, че науката, ръководството и бизнеса вървят ръка за ръка в търсенето на решения за по едно и също време опазване на околната среда и положително качество на живот на хората. Водещи лектори от държавната администрация, научните среди и бизнеса ще показват на младите участници своята работа и ще предизвикат полемика измежду тях.

Инициативите на пловдивската екоинспекция са регистрирани в формалния уебсайт на екологичния празник https://www.worldenvironmentday.global/get-involved/events дружно с повече от 600 други събития, които се организират в целия свят.

През годините Световният ден на околната среда, 5 юни, се трансформира в една от най-мащабните акции, отдадени на опазването на природата и в интернационална платформа за ентусиазъм и смяна на международно равнище. Всяка година празникът се организира с тематика, която концентрира публичното внимание върху изострен и неотложен проблем, обвързван с околната среда. През 2021 година тематиката на Световния ден на околната среда е „ Възстановяване на екосистемите “. Тя ще означи и формалното пускане на Десетилетието на Организация на обединените нации за възобновяване на екосистемите 2021 - 2030. Връщането на деградиралите екосистеми към живот - да вземем за пример посредством засаждане на дървета, разчистване на речните крайбрежия или просто даване на пространство на природата за възобновяване – усилва техните изгоди за обществото и биологичното многообразие. Екосистемите са комплицирани и разнородни, а тяхното възкръсване се нуждае от деликатно обмисляне и използване на съответни ограничения и политики.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР