Пловдив. Преображение Господне е денят от Богородичните пости, в който

...
Пловдив. Преображение Господне е денят от Богородичните пости, в който
Коментари Харесай

Грозделина Георгиева, Регионален етнографски музей-Пловдив: Преображение Господне е денят от Богородичните пости, в който се позволява празнично хранене с риба и плодове

Пловдив. Преображение Господне е денят от Богородичните пости, в който се разрешава празнично хранене с риба и плодове. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Грозделина Георгиева, организатор в Регионален етнографски музей – Пловдив. По думите й съгласно националните вярвания през днешния ден е разрешено да се употребяват първите плодове, като се стартира от гроздето. „ На този ден в действителност би трябвало да имаме вяра, че Господ Исус Христос има възвишен генезис. На Преображение Господне се има вяра също, че се сбъдват желанията на вярващите “, сподели още Грозделина Георгиева. По думите й за днешния празник е традиция да се прави и курбан.
„ В Смолянско на Преображение Господне се прави събор и се взимат медните пити от пчелните кошери. Изкарва се първият мед. По традиция се замесва прясна пита, след което на всеки се раздава парче от нея, потопено в мед. Символиката тук е, че всеки който опита от питата, на него ще му върви по мед и ще му бъде „ сладостен “ живота “, уточни уредникът в Регионалния етнографски музей.
Грозделина Георгиева сподели още, че основно в Родопите националната традиция е свързала слизането на Господ от небето на Преображение и проявлението на неговия безоблачен и възвишен генезис с обредна процедура за приканване на положително и разцвет в действителността, жива и до през днешния ден. „ Взима се слънчогледова пита, издълбава се в средата и през този образувал се отвор се поглежда към слънцето. Същевременно се назовава: „ Както слънцето гледа към слънчогледа, по този начин и хората да гледат към мен! “. Това е още едно приканване да се случва положително и с каквото и да си намислиш, да приковеш погледа към себе си “, изясни Грозделина Георгиева.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР