Пловдив. Предстои обстойно обследване в кв. Столипиново“ в Пловдив, чрез

Пловдив. Предстои обстойно обследване в кв. Столипиново“ в Пловдив, чрез ...

Пловдив: Предстои обстойно обследване в кв. „Столипиново“ за установяване реалния брой на жителите и на незаконните постройки.

Пловдив. Предстои обстойно обследване в кв. „Столипиново“ в Пловдив, чрез което да се установи реалният брой на жителите и на незаконно издигнатите постройки там. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Николай Чунчуков, кмет на район „Източен“ в града. По думите му, обследването трябва да започне до края на годината. „За целта трябва да се направи геодезично заснемане на моментното състояние в квартала с броя на постройките, а след това заснемането да се извършва периодично. Години наред се питаме колко са незаконните постройки в кв. „Столипиново“. На всички е ясно, че за период повече от 25 години там са изникнали хиляди незаконни къщи и други подобни постройки. Голяма част от обитателите на квартала нямат адресна регистрация, тъй като законът не позволява такава за нерегламентирани постройки. Информацията от предстоящия обширен анализ е необходима за предприемането на последващи действия за разрешаването на проблема с незаконните къщи, а той е изключително сериозен. Според неофициални данни, в кв. „Столипиново“ в Пловдив живеят около 50 000 души“, обясни Чунчуков.
Според районния кмет обследването в квартала ще продължи повече от година. „Никой не е водил статистика за незаконно строителство в кв. „Столипиново“. Никой не може да каже точния брой на тези нерегламентирани постройки. Тук на съвсем малка площ са концентрирани много незаконни къщи и наподобяващи им постройки, а не се касае за 20-30 къщи. През последните години се опитваме да сведем до минимум незаконното строителство. Всяка година се изготвят заповеди за премахване на около 30-40 постройки. Премахване новопостроени къщи или спираме строителството на такива. Но има много други, оставени в наследство от последните 20 и повече години“, обясни Николай Чунчуков. По думите му към момента са изготвени около 60 заповеди за премахване на незаконни постройки в кв. „Столипиново“, като една част от тях са за изоставени къщи. „Жителите, отговарящи на необходимите условия, подават документи за общинско жилище, комисията ги разглежда, дава становище и ако то е положително, съответно ги настанява. Тогава тези жители започват да заплащат всичко: ток, вода и наем. По този начин ние, като администрация, вече можем да започнем процедура по премахване на незаконната им къща. Това е начинът да не се получават конфликти“, подчерта Николай Чунчуков.
Тони МИХАЙЛОВ

Източник: focus-news.net