Пловдив. Пловдивският апелативен съд остави в ареста двамата служители на

...
Пловдив. Пловдивският апелативен съд остави в ареста двамата служители на
Коментари Харесай

Пловдив: Апелативият съд остави в ареста двамата служители на Здравната каса, обвинени в подкуп и документна измама

Пловдив. Пловдивският апелативен съд остави в ареста двамата чиновници на Здравната каса в Пловдив, упрекнати в рушвет и документна машинация, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Съдът реши, че е налице заплаха те да се укрият, или да извършат друго закононарушение. Апелативният прокурор Иван Даскалов изиска ограниченията, наложени от Окръжния съд да бъдат доказани, като показа пред съда и нови доказателства – записка, написана от Иван Деспотов, с ЕГН и диагнози за безвъзмездни медикаменти. „ Бележката е открита в портфейла на Деспотов, разясни отвън залата ”, Иван Даскалов. Той напомни, че по време на делото на първа инстанция, в пледоарията си юрист Тошкова е засегнала мнението, че няма по какъв начин нейният подзащитен да бъде помощник и той не може да съобщи на другия обвинен имена и кодове, защото не разполагал с тях. „ А на тази записка на процедура има голям брой ЕГН и два, или три кода на скъпо струващи медикаменти ”, сподели още прокурор Даскалов. „ Към сегашния миг аз я показах пред съда единствено и само като доказателство за това, че този човек разполага с достъп до такава информация. Дали зад тези ЕГН ще стоят лица, за които медикаменти са били изписвани два пъти, това е и напълно различен въпрос ”, сподели прокурорът.
Апелативният прокурор посочи още, че в случай че двамата обвинени – чиновници на Касата не са били работили по този метод, то нямаше да го има това закононарушение. „ И към сегашния миг има доказателства, че шефът на дирекцията Иван Деспотов е предложил пари на една от свидетелките, която също работи в Касата, и тя е получавала пари от него. Жената сподели, че за нея е било ясно по кои мотиви и поради коя компания ги получава ”, добави прокурор Иван Даскалов.
Другите двама, които също са част от схемата са освободени под парична гаранция. Те са давали своите показания пред съда.
Предвидената глоба за двамата чиновници на Здравната каса в Пловдив е до 10 години отнемане от независимост единствено по едното от закононарушенията, за които са упрекнати.
Иван Деспотов и Влади Манев са упрекнати, че те са източили близо 1 милион лв. посредством незаконна скица през аптеки-фантоми. В резултат от незаконната скица НЗОК е плащала два пъти за скъпоструващото лекуване на хепатитноболни пациенти.
Определението на съда е дефинитивно.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР