Пловдив. Пловдив остава непознат за повечето пътешественици, но той започва

...
Пловдив. Пловдив остава непознат за повечето пътешественици, но той започва
Коментари Харесай

CNN: Пловдив e скритото съкровище на България

Пловдив. Пловдив остава чужд за множеството пътешественици, само че той стартира да се появява все по-често на балканските направления на туристите - и с съображение, разяснява американският ефирен канал CNN в публикация, в която акцентира 10 аргументи за посещаване на втория по величина град в България, определен за Европейска столица на културата за 2019 година
Разположен сред две огромни планински вериги и на основен път, свързващ от епохи Западна Европа и Мала Азия, в Пловдив своя отпечатък са оставили траки, византийци, гърци и османци. Тяхното завещание е осезаемо освен в архитектурата, само че и в културния живот на града.
Телевизията отбелязва, че със своята шестхилядна история, Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Въпреки че е мъчно благосъстоянието му да бъде систематизирано в няколко фрази, CNN показва като най-важни културни монументи Античния спектакъл, издигнат от римския император Марк Улпий Траян, и 600-годишната Джумая джамия, която към момента е отворена за мюсюлманите в града. Старият град на Пловдив, с криволичещите си калдъръмени улички и елегантни къщи от епохата на Възраждането, е съвършен за приятна вечерна разходка, се споделя още в публикацията, в която се изброяват редица други монументи, които гостите на града не трябва да пропущат при посещаване в Пловдив, предава Радио " Фокус " в рубриката " Балкански туристически часовник ".
Телевизионният канал акцентира, че българите с съображение се гордеем с винопроизводството си. Бутилка локален мавруд е съвършеното допълнение към вкусните ястия от обичайна българска кухня, в която може да бъде намерено турско, гръцко и славянско въздействие. CNN предлага на бъдещите туристи в Пловдив да не пропущат да опитат комбинацията от баница и боза, на пръв взор странна напитка от ечемичен малц. Подробно пояснение е обещано също за таратора и - несъмнено, за Шопската салата. Веднага по-късно в публикацията се акцентира, че българите са известни със своето гостолюбие, което не пропущат да показват на задграничните си другари, като ги зарадват с домашна баница или ракия от селото на баба и дядо си.
Текстът продължава с подчертаване на забележителностите, които туристите може да посетят в непосредствена непосредственост до Пловдив. CNN предлага разходка до Асеновата цитадела и Родопите, които оферират безкрайни благоприятни условия за отдих, колоездене и катерене - освен това единствено на 15 минути път с кола.
Специално внимание е отделено на квартал " Капана " - бивш център на локалните занаятчии. Телевизията акцентира, че през последните години българското държавно управление е насърчило притежателите да ремонтират постройките в квартала, което единствено по себе си е асъдействало за превръщането на " Капана " в същинското сърце на града, където се събират голям брой музиканти, художници, литератори и фенове на нощния живот. За търсещите успокоение Пловдив също има какво да предложи - разходка по някое от общо седемте тепета на града, откъдето се открива чудесна панорама към безкрайния залез.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР