Пловдив. Пловдив. Двама министри инспектираха обновената Централна жп гара в

...
Пловдив. Пловдив. Двама министри инспектираха обновената Централна жп гара в
Коментари Харесай

Двама министри инспектираха обновената Централна жп гара в Пловдив

Пловдив. Пловдив. Двама министри инспектираха обновената Централна жп гара в Пловдив. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на превоза, осведомителните технологии и известията разгледаха приемното здание на гарата, което е напълно реставрирано и непокътнато в достоверния си тип от началото на XX век от концесионера на гаровия комплекс. Двамата показаха задоволството си от възобновения културно-исторически монумент в града. Министър Радев акцентира, че с помощта на дейното присъединяване на общината е построено и видеонаблюдение, което е обвързвано с Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. По този метод се реализира надзор освен в периметъра на гарата и автогарата, само че и в подлезите. Петима чиновници работят на място и реализират непрекъснатото наблюдаване на региона.
При визитата си в Пловдив министърът на вътрешните работи Валентин Радев разяснява случая с нападението над заместник-кмета на Ловеч Цветан Георгиев, като увери, че се работи интензивно за определяне на причинителя. Министър Радев уточни, че съмненията са към лице, обвързвано с противозаконен дърводобив, само че все пак не се изключват всички останали версии. „ Никой няма право и не би трябвало да протяга ръка на служебно или на каквото да е друго лице “, разяснява още той.
Министър Радев отговори и на журналистически въпроси, свързани с разкритата в Пловдив скица за източване на пари от Регионалната здравна каса. „ Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай, работи се в тази посока в цялата страна и натискът е всеобщ “, увери той и добави, че Министерство на вътрешните работи подкрепя другите органи в страната, изключително Прокуратурата, които работят по казуса с огромните източвания на пари посредством медикаменти, Здравна каса и по други способи. „ Наблюдаваме на всички места, в това число и лечебните заведения, където има недобри практики “, разяснява министър Валентин Радев.
След инспекцията на обновената Централна жп гара в Пловдив, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски разяснява, че тази гара е следващия добър образец за ръководство на транспортните обекти посредством публично-частно партньорство. Московски осведоми, че концесионерът досега е вложил 7 млн. лв. в обекта, а според заложената стратегия би трябвало да вложи още 5 млн. лв. в рационализация на гарата и прилежащата инфраструктура към нея. Министърът връчи разрешителното за автогарата, която концесионерът е построил, като част от гаровия комплекс. „ Това трансформира реновираната постройка в мултимодален център, сплотяващ автобусен и жп превоз “, разяснява представителят на концесионера Миролюб Столарски. Той съобщи още, че това е първото място в България където двата типа превоз не се конкурират, а се допълват.
Министър Ивайло Московски разяснява и планът за създаване на жп възел „ Пловдив “. Той уточни, че първия стадий от плана е във крайна фаза на осъществяване и следва скоро да бъдат оповестени тръжните процедури. „ Проектът е на стойност над 100 млн. евро и планува изцяло покачване на коловозите на жп гара Пловдив и пътно прекосяване под тях ”, изясни министърът. Ивайло Московски разяснява и идната концесия на летището в град Пловдив. По думите му до един месец се чака решение на Комисията за защита на конкуренцията, след което ще бъде подписан договорът с определения реализатор.
Министър Московски отговори и на журналистически въпроси, свързани с недоволството на превозвачите против Пакета за подвижност, обсъждан в Европейски Съюз. Той е безапелационен, че няма държавна институция или неправителствена организация, която да не поддържа настояванията на превозвачите, като съобщи, че държавното управление ще отбрани оптимално техните ползи. Ивайло Московски разяснява още, че всички условия, които са заложени в Пакета за подвижност са извънредно рестриктивни за превозвачите. „ Още повече, че това е пакет, който ще влезе в правилник единствено за страните от Европейски Съюз. Тук може да се зададе въпросът какво се случва с турски и ирански превозвачи, да вземем за пример. Да не се окаже, че тези ограничения ще бъдат доста по-рестриктивни за българи и румънци, а надлежно да се отвори врата трети страни да не ги съблюдават “, уточни Московски.
На събитието по разкриване на реновираната Централна гара в Пловдив участваха още кметът на град Пловдив Иван Тотев, регионалният шеф Здравко Димитров, генералният шеф на НКЖИ Красимир Папукчийски и други.
Днес двамата министри Валентин Радев и Ивайло Московски инспектираха и строителните действия в региона на отбивката за летището на Пловдив. Проектът Лот 6, съфинансиран от община Пловдив, започва при започване на август предходната година. Очаква се той да завърши до края на годината. Разширението обгръща общо 10.700 км път Пловдив – Асеновград.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР