Пловдив. Пазарите за птици в Пловдивска област са поставени под

...
Пловдив. Пазарите за птици в Пловдивска област са поставени под
Коментари Харесай

Инж. Димитър Керин, зам.-областен управител на Пловдив: Пазарите за птици в областта са поставени под забрана като превантивна мярка срещу възникване на инфлуенца

Пловдив. Пазарите за птици в Пловдивска област са сложени под възбрана като превантивна мярка против пораждане на инфлуенца. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив заместник-областният шеф инж. Димитър Керин. Той уточни, че през днешния ден в Заседателната зала на Областна администрация – Пловдив се е провело съвещание на Областната епизоотична комисия по отношение на установени огнища на заболяването инфлуенца по птиците в областите Добрич и Хасково.
„ По време на съвещанието на Епизоотичната комисия се одобриха ограничения за предварителна защита в няколко насоки. Едната тенденция е основните инспектори на общините от отдел „ Здравеопазване на животните ” да провеждат съвещания на общинските епизоотични комисии за предприемане на незабавни ограничения за попречване пораждане на болестта на територията на общината. Също да се извършат взаимни инспекции с представители на орнитоложките сдружения, ловно-рибарските сдружения и на държавните лесничейства за съществуване на заболели или умрели диви птици и взимане на проби. Да се прави непрекъснат ветеринарномедицински надзор за съблюдаване на ограниченията за био-сигурност в птицевъдните обекти, също периодически клинични прегледи и при подозрение за инфлуенца да се взимат проби от домашни и диви птици за вирусологични проучвания “, уточни Керин.
Заместник-областният шеф сподели още, че като превантивна мярка е признато кметовете на общини и обитаеми места да разпоредят на притежателите на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици единствено за персонални потребности да не се позволява контакт сред птици, живеещи в дивата природа и домашни такива. „ Също да се съхранява в закрити пространства фуража, с който изхранват птиците, и да се основат условия за разделно развъждане на домашни и диви птици. Също да уведомяват неотложно обслужващия обекта ветеринарен доктор или кмета на обитаемото място при отклоняване в здравословното положение на отглежданите птици или смъртност “, изясни инж. Димитър Керин. Той посочи, че препоръчаните ограничения са признати единомислещо, като се не разрешава провеждането на изложения, пазари или други събирания на домашни и други птици на територията на Пловдивска област.
„ Когато има преместване на птици от едно място на друго, вероятността да бъдат инфектирани е доста по-голяма. Основно се разяснява, че въпросната инфлуенца по птиците е директно обвързвана с дивите птици. Затова се обръща внимание на ловно-рибарските сдружения, в случай че открият смъртност при птиците, надвишаваща естественото, да алармират, да се вземат проби и да се откри дали не става въпрос за инфлуенца “, разяснява Керин. Той е безапелационен, че все още няма учредения за терзания във връзка с инфлуенца по птиците в Пловдивска област.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР