Пловдив. Паниката е най-големият враг при земетресение. Това каза за

...
Пловдив. Паниката е най-големият враг при земетресение. Това каза за
Коментари Харесай

Никола Дойчев, Доброволно формирование „Пловдив 112“: Паниката е най-големият враг при земетресение

Пловдив. Паниката е най-големият зложелател при земетресение. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Никола Дойчев, специалист по сигурност и първа помощ към Доброволно формирование „ Пловдив 112 “, във връзка бедствието в Албания.

„ Най-важното нещо е просто да няма суматоха, да се откри уместно скривалище и да се изчака преминавате на земните земетресения. Хората би трябвало да знаят, че първият трус постоянно е най-силен. Почти постоянно има вторични и третични земетресения, само че те са по-слаби. След първия трус би трябвало да се резервира успокоение и хората да бъдат готови, че е допустимо да настъпи нов трус, да са готови да намерят уместно скривалище или по опция да са навън и надалеч от здания и уреди, и просто да оцелеят “, сподели Дойчев.

Той уточни, че при огромни трусове мобилните мрежи стопират да работят и хората не могат да осъществят връзка между тях или със спешните служби. „ Много хора стартират незабавно след земния трус да звънят, да търсят подпомагане от службите, само че мобилните мрежи са неактивни. Трябва да се откри метод за връзка със службите, в който да не се употребяват мобилните кафези, тъй като те няма да работят “, разяснява специалистът от Доброволно формирование „ Пловдив 112 “.

По мотив земетресението в Албания той добави, че Балканите са мощно сеизмична зона. „ Историята демонстрира, че на 80 - 90 години се случват доста тежки земни земетресения с висок магнитуд, които нанасят доста материални вреди “, уточни Дойчев.

Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР