Пловдив отново има златен Олимпийски медал от леката атлетика. Завоюва

...
Пловдив отново има златен Олимпийски медал от леката атлетика. Завоюва
Коментари Харесай

Олимпийска титла за Алекс Начева

Пловдив още веднъж има златен Олимпийски орден от леката атлетика. Завоюва го Алекдандра Начева на младежките игри в Буенос Айрес. 17-годишната Алекс победи в Аржентина на троен скок с 13.76 м и 13.86 м (+1.4 м/сек) или общ общ брой от 27.62 м. Подгласничката й е Мария Висенте (Исп) с 27.43 м общ метраж, откакто записа най-хубави опити от двата стадия на конкуренцията от 13.76 м и 13.67 м.

Абсолютните лидерки в конкуренцията в бранша Начева и Висенте направиха зрелищно съревнование. Начева и Висенте започнаха втория стадий нула на нула, защото и двете скочиха по 13.76 м в първата фаза. Според регламента за крайното класиране се взима сборът от двата най-хубави опита на състезателите от стадий 1 и 2. Така фаворитките за купата излязоха довечера като на край и тази, която скочеше повече, означваше, че става шампионка.

След първите скокове испанката, която е и международна и европейска шампионка в седмобоя за кадетки и рекордьорка на планетата в многобойната дисциплинираност за под 18 година, поведе с 13.67 м против 13.56 м. Начева, която скачаше последна по ред, обаче излезе напред във второто си излизане в бранша с 13.86 м. Висенте се приземи на 13.50 м.

Всичко остана да се взема решение в последните четвърти опити, откакто и двете атлетки сбъркаха след третото си усилване. Испанката не можа да реагира по шампионски в последния си опит и с едвам 11.95 м остави Начева да вдигне българския трикольор като победител. Българката пропусна последната си опция за скок.

Европейското предимство в дсциплината затвърди и Мария Привалова (Рус). Рускинята завоюва бронзов орден, само че беше надалеч от състезнаето за купата. Тя реализира 13.04 м и 13.03 м за общия си общ брой от 26.07 м.

Така Начева си потегля с орден и от трите огромни шампионати, в които взе участие тази година при подрастващите. Тя стартира със сребро от еврошампионата за кадети, където я победи Висенте. След това Алекс победи на международното състезание за девойки под 20 година с народен връх за под 18 година от 14.18 м.

17-годишната пловдивчанка носи втори орден за треньора си Стойко Цонов от Младежки олимпийски игри. В първото издание на форума през 2010 година в Сингапур синът на Цонов – Георги Цонов, заслужи бронза в тройния скок. Това е трето отличие за страната ни в леката атлетика от трите Олимпиади за кадети до в този момент. Само преди 24 часа Валентин Андреев се окичи със среброто в хвърлянето на чук в Буенос Айрес.

Освен купата на Начева българския отбор в Аржентина до в този момент има още златни медали посредством стрелеца Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева, а двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров са с две трофеи. Спортистите ни се прибират и с три втори места и два бронза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР