Пловдив. От Министерството за регионално развитие и благоустройство (МРРБ) информират

...
Пловдив. От Министерството за регионално развитие и благоустройство (МРРБ) информират
Коментари Харесай

Пловдив: От МРРБ информират за несъответствие между кадастралната карта и Подробния устройствен план по отношение на парка в кв. „Кършияка”

Пловдив. От Министерството за районно развиване и благоустройство (МРРБ) осведомят за съществуващо противоречие сред Подробния организационен проект (ПУП) и кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) по отношение на парка в квартал „ Кършияка ”, до хотел Санкт Петербург. Това оповестиха за Радио „ Фокус ” - Пловдив от пресцентъра на Министерството, след особено изтънчен отговор. От Министерството декларират още, че до този миг никой не ги е уведомил за това противоречие, в което по кадастрална карта парцелът е предназначен за трайно прилагане „ Комплексно застрояване “, а според подробния организационен проект той е „ Зона (терен) на Градски паркове и градини “. От Министерството показват, че в тази ситуация отразяването на тези параметри в кадастралната карта, като метода на трайно прилагане и отреждането за поземлените парцели, по никакъв метод не оказва въздействие на самите парцели. „ Отреждането на парцелите е по Подробен устройствен план, а не това, което е в КККР ”, се споделя в отговора на министерството. КККР е регистрационна система, която не оказва въздействие върху отреждането и отразява фактическото положение на парцела.
От Регионалното министерството декларират още, че методът на трайно прилагане, записан в кадастралната карта при основаването ѝ, не е от голяма важност и не може по никакъв метод да повлияе на същинското отреждане, което е по Подробен устройствен план. Винаги може тези данни да се трансформират и приведат в сходство с отреждането на парцела по Подробен устройствен план.
Регионалното министерството показва, че Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Пловдив се смята за сезирана и служебно ще промени метода на трайно прилагане на парцелите, откакто извърши нужните инспекции и се достави с информация от администрацията на Община Пловдив, респективно Район Северен.
В отговора на Министерство на регионалното развитие се показва още:
„ Във връзка с поставените от Вас въпроси по отношение на парцел в град Пловдив, Ви осведомяваме, че:
Кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) на гр.Пловдив са утвърдени със Заповед №РД-18-48/03.06.2009 година на Изпълнителния шеф на АГКК-София. КККР е влезнала в действие и е в режим на поддръжка.
ПИ с ИД 56784.506.534 с повърхност 19026 кв.м, метод на трайно прилагане „ Комплексно застрояване “, благосъстоятелност на „ Международен панаир Пловдив “ АД е формиран по Заповед №РД-18-48/03.06.2009 година на ИД на АГКК-София за одобрение на КККР на гр. Пловдив.
Фирмата-изпълнител на кадастралната карта на гр. Пловдив е отразила метод на трайно прилагане „ Комплексно застрояване “ за ПИ с ИД 56784.506.534, т.е тези параметри за парцела са още при одобрение и влизане в действие на КККР през 2009 година
По заявление в вх.№01-300688-28.09.2017 година в СГКК - Пловдив от „ Парк хотел Санкт Петербург инвест “ ЕООД е поискано ПИ с ИД 56784.506.534 с повърхност 19026 кв. м, метод на трайно прилагане „ Комплексно застрояване “ да се раздели на два парцела. От разделянето на парцела са се образували:
– ПИ с ИД 56784.506.1507 с повърхност 3019 кв. м, метод на трайно прилагане „ Комплексно застрояване “.
– ПИ с ИД 56784.506.1508 с повърхност 16007 кв. м, метод на трайно прилагане „ Комплексно застрояване “.
Начинът на трайно прилагане не е променяно и остава такова, каквото е в утвърдената КККР.
От одобрение на КККР до сегашния миг метод на трайно прилагане „ Комплексно застрояване “ не са променяни от СГКК-Пловдив, както за ПИ с ИД 56784.506.534, по този начин и за последващия аграрен парцел с ИД 56784.506.1508 (стар идентификатор 56784.506.534).
По Подробен устройствен план отреждането за ПИ с ИД 56784.506.1507 и ПИ с ИД 56784.506.1508 е УПИ II-за публично обслужване, кв.570 по проекта на Пета градска част (кв. " Филипово " ), утвърден 1965 година.
Отреждането (предвиждането) по Общ устройствен план на гр. Пловдив е за „ Зона (терен) на Градски паркове и градини “ – Тоз (Зоз). “
С уверенията на Министерството на районното развиване и благоустройство може да се смята, че напъните и митингите на жителите на квартал " Кършията " са постигнали триумф и са потвърдили по безапелационен метод, че гражданското общество може да поправя работата на институциите в България.
Надяваме се да се стигне и още по-далеч и да се откри има ли отговорни съответни лица посредством нарочни дейности, или незаконно безучастие.
" Фокус " напомня , че жителите на квартала започнаха всеобщи митинги, след поголовна сеч на дървета в парка, който е частна благосъстоятелност. Кметът на Пловдив Иван Тотев даде обещание Общината да си откупи парцела, с цел да се резервира парка за хората, вместо да се застроява. Междувременно излезе нескрито и скандалната схема, в която се вижда, че по кадастрална карта парцелът може да бъде застроен.
В неделя се приготвя нов митинг от 14.00 часа до реализиране на крайната цел – паркът да остане като подобен.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР