Пловдив. Окръжна прокуратура повдигна обвинения на 5 лица за участие

...
Пловдив. Окръжна прокуратура повдигна обвинения на 5 лица за участие
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинения и задържа 5 лица за участие в схема за пране на пари, сред тях е и служител на ДАНС

Пловдив. Окръжна прокуратура повдигна обвинявания на 5 лица за присъединяване в скица за пране на пари, измежду тях е и чиновник на ДАНС. Това заяви на брифинг през днешния ден окръжният прокурор Румен Попов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Пловдив . Още 7 лица са оповестени за общодържавно търсене. Прокурор Попов заяви още, че е разкрита скица, ръководена от софийско сдружение, а напътствията са давали непознати жители. При претърсванията и изземванията са били открити стотици новосъздадени сдружения, които са получавали преводи на средства от чужбина против суми от по 100 лв.. Лицата са били от ромски генезис. Само от Пловдивско набраните лица са към 60, потвърждават досега проверяващите, а стотици са от цялата страна. Те са били набавяни посредством дилъри, които са събирали информацията за тях, както и копие на персонална карта, а посредством viber връзка персонално притежателят на софийското сдружение ги е одобрявал. Лицата са били закарвани с микробус до офиса на компанията в София, където са подписвали документите. Чуждите лица са давали напътствията какъв брой още и какви компании да се записват, като измежду тях е имало даже и такива за галактически технологии и други Срещу това арестуваните са получавали по 100 лв., до момента в който в сметките на компаниите им са били наливани стотици хиляди евро, а след това са били изтегляни. Набирани са били най-вече необразовани и необразовани хора. Схемата е работила близо година. „ Реалният притежател на средствата е чужденец, който оперира към офшорни компании за пране на пари ”, сподели прокурор Румен Попов.
До разкриването на схемата се стига след пожара в магазин за моторни масла в Пловдив на 19 август. Собственикът на запаления склад Костадин Танев самичък е уведомил полицията за това, че го заплашват и му е даден период от една седмица след пожара, с цел да възвърне сумата от 37000 евро, които дължи на изнудвачите. При следствието е открито, че Танев е бил влезнал в контакт с лице от ромски генезис, който е подписал контракт с компания в София и е получил парите като превод по сметката си, след което двамата вземат решение да ги изтеглят. На 9 септември представители на компанията в София и персонално притежателя, с три автомобила идват в Пловдив да търсят Костадин Танев. След като не го откриват стигат до неговата майка, 89-годишна жена, пребиват я и я отвличат, след което го предизвестяват със известие, че ще възпламенят и магазина. За набиране на цялостните данни за притежателя на магазина и фамилията му спомага точно служителят на ДАНС, който прави цялостно изследване и го предава към компанията в София.
Преди акцията на прокуратурата и полицията в адвокатската фирма на компанията в София е било осъществено всеобщо заличаване на документи. Въпреки това са били открити три печата – единият на А1, другият на ЧЕЗ и третият на Комисия за финансов контрол.
Към момента са повдигнати обвинявания на шефа на сдружението в София, на служителя на ДАНС, на един от тримата дилъри, които са набирали лицата, на персоналния водач на шефа, защото е взел участие в отвличането и на единия от персоналната му защита. Обявени за търсене са и колите на компанията, защото те са били предизвестени и укрити. На всички е взета мярка за неотклонение „ Задържане под стража ” на първа инстанция, която не е дефинитивна и предстои на обжалване. На един от петимата е наложена мярка „ Парична гаранция ” и възбрана за овакантяване на страната.
7 лица са оповестени за общодържавно търсене – двама за присъединяване в палежа, двама за отвличането, още един от водачите във компанията и един от персоналната защита на шефа.
„ Дружеството, което се занимава с незаконна активност, има регистрация на ул. „ Шипченски проход “ в София, а притежателят и множеството от чиновниците му са 85-ти набор “, сподели окръжният прокурор. В интернет се показват за екип от адвокати и юпита с доста специализации в чужбина. Пред проверяващите, обаче шефът е споделил, че има приблизително обучение.
Предстои да се вършат експертизи и ще се открива какъв е бил потокът от парични средства към сдружението.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР