Пловдив. Общински съветници сигнализират за корупционни схеми по отношение на

...
Пловдив. Общински съветници сигнализират за корупционни схеми по отношение на
Коментари Харесай

Пловдив: Общински съветници сигнализират за корупционни схеми по отношение на извършена сеч в парка в Кършияка

Пловдив. Общински съветници алармират за корупционни схеми във връзка с осъществена сеч в парка в Кършияка. В писма до медиите те упорстват за ясни и незабавни отговори от ръководещите, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” - Пловдив . Общинският консултант Дани Каназирева внася запитване за идната сесия, като желае да знае по кое време и по какъв начин е осъществена договорката с парцела и какво е фактическото предопределение на терена в този момент, както и какви дейности ще бъдат подхванати, с цел да може това пространство да остане като зеленина, за което упорстват и хората от квартала. В неделя те започнаха всеобщи митинги, след поголовна сеч на здрави остарели дървета в парка и поради заплаха от застрояването му.
„ Общината би трябвало да резервира терена на улица „ Сава Муткуров “ за парк. Протестите на хората в квартала до хотел „ Санкт Петербург “ са обективни, тъй като това е някогашен общински терен, който е минал в частни ръце и всичко това е станало със съдействието на администрацията ”, споделя в писмото си Каназирева. Тя напомня, че този терен е апортиран от Общината в сдружение „ Пълдинтур инвест “, посредством което Георги Гергов получи надзор над Панаира, част от Стария град и редица други парцели, като този до хотел „ Санкт Петербург “. След това „ Пълдинтур инвест “ е продала терена на компанията „ Парадайс гардън резидентс “, която в този момент желае да строи. „ Община Пловдив един път е одобрила обстоен организационен проект (ПУП), който позволява застрояването на единственото място за зеленина в квартала. След това същата община приема общия организационен проект на града (ОУП), в който теренът още веднъж е зеленина. Имотът обаче към този момент е подарен на частна компания, която в този момент си търси правата. Основният проблем е, че съгласно архитекти признатият Общ устройствен план не анулира към този момент влезлия в действие Подробен устройствен план, тъй че общината сама си е вързала ръцете като е одобрила Подробен устройствен план, съгласно който застрояване е разрешено. При това състояние на Общината ѝ остава единствената опция да купи още веднъж личния си терен, който сама е подарила, несъмнено, за сметка на пловдивския поданик “, разяснява Каназирева. „ Тази класическа скица за ощетяване на публичния интерес е направена пред очите на политическите сили в града и с благословията на Община Пловдив. Допуснати са доста съществени нарушавания. Протестиращите са прави да приказват за голяма корупция. А когато корупцията стигне до оградите на хората, те повече не могат да търпят “, изяснява Каназирева. Съветниците от нейната група нееднократно са упорствали за преразглеждане на договорката с „ Пълдинтур инвест “ и за разбор на отговорностите на частния съучастник, огромна част от които и до момента не са изпълнени. „ Случаят с парцела на ул. „ Сава Муткуров “ не е единствен. Той демонстрира модела на ръководство – затваряне на очите и безхаберие, които най-после постоянно водят до облага на някоя частна компания и до загуба за пловдивчани “, напомня Каназирева. Съветничката акцентира, че казусът не трябва да се отсрочва и че наложително би трябвало бъде дълготрайно решен още в този момент. Ако на притежателя не се издадат документи, той може да заведе дело. Община Пловдив има задоволително специалисти и те би трябвало да намерят решение, което да отбрани публичния интерес “, декларира Дани Каназирева.
Ето и въпросите, които съветниците от нейната група насочат към кмета – Кога е продаден въпросният парцел от „ Пълдинтур инвест “? Как е взето решението за продажбата му, по какъв начин е дал своя вот представителят на община Пловдив и има ли решение на Общински съвет за упълномощаването му? Моля да ми приложите всички относими към въпросите документи, включително и решения на Общински съвет. За каква цена е продаден парцелът и община Пловдив получила ли е част от цената му като акционер в „ Пълдинтур инвест “. Кога е влезнал в действие Подробен устройствен план за терена и какво е отреждането му? Имало ли е подадени тъжби от новите притежатели против отреждането му като зеленина? Респективно, водени ли са правосъдни каузи, и в случай че да, какви са решенията по тях? Дали с настоящия Общ устройствен план се анулира към този момент влезлия в действие Подробен устройствен план? Какво е дълготрайното решение на община Пловдив, с цел да резервира предназначението на парцела за парк? Започвала ли е процедура по изменение на Общ устройствен план, касаещ въпросният парцел? Тъй като сега тече процедура по актуализация на Общ устройствен план, Община Пловдив ще се съобрази ли с влезлия към този момент в действие, само че неосъществен Подробен устройствен план, или ще остави отреждането на терена за зеленина?
Питане за поголовната сеч в парка зад хотел „ Санкт Петербург ” внася за утрешната сесия и общинският консултант Пепа Деведжиева. „ Преди дни с мен в качеството ми на общински консултант се свърза Асен Костов, ръководител на предприемчив комитет, който стачкува против поголовната сеч в парка зад хотел „ Санкт Петербург ”. Хората от региона в съседство са обезпокоени, че се готви застрояването на парка или най-малко на 18 дка от него, които са частен терен. Този квартал е толкоз компактно застроен, че въпросният парк е единственият зелен оазис в него. Така че изцяло споделям терзанията на хората, че и част от тази зелена повърхност може да бъде унищожена и децата няма да има къде да играят. В съседство има детска градина и учебно заведение и потребността от парк на това място е безспорна, още повече че в новите кооперации в близост се заселват най-вече младежи, които имат дребни деца ”, аргументира се тя. Деведжиева изяснява, че няма да се връща към продажбата на този терен, тъй като за нея значимото е какво управническо решение ще вземе общината в по този начин създалата се обстановка. Затова и упорства кметът да й отговори на въпроса какво планува Общият организационен проект, по който сега се работи, за този парк и какво е отреждането за частния терен – за озеленяване или за нещо друго. Деведжиева желае да знае още има ли декларирани планове от страна на притежателя – прочее компания с 2 лева капитал, за строителство на терена. Третият ѝ въпрос е има ли желание Община Пловдив да отчужди терена, с цел да резервира парка и по този начин да обезпечи на хората в близост естествени условия на живот.
На утрешната сесия ще участват и протестиращите от квартал „ Кършияка ”. Хората желаят парка.
В същото време те се питат не са ли вкарани в умишлен сюжет за облагодетелстване на следващата частна компания за тяхна сметка, в случай че в действителност теренът е трайно предназначен за зелена повърхност. Отговор на всички тези въпроси ще чакат от общинските съветници на следващия ден.
Ако въпросът с терена, който има и историческа стойност като място, където са били първите казарми на именития 9-ти пехотен Пловдивски полк, не бъде решен в интерес на обществото, то хората ще пристъпят към гражданско непокорство и блокиране на основни булеварди в Пловдив.
Те към момента чакат и прокуратурата да се самосезира за поголовната сеч в парка.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР