Пловдив. Нов случай на африканска чума е открит на територията

...
Пловдив. Нов случай на африканска чума е открит на територията
Коментари Харесай

Пловдив: Нов случай на африканска чума е открит на територията на община Перущица

Пловдив. Нов случай на африканска чума е открит на територията на община Перущица. Това заяви ръководителят на Областната епизоотична комисия в Пловдив Димитър Керин, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пловдив . Констатиран е случай на африканска чума на дива свиня от петък. В землището на Перущица е открит мъртвец на умряло диво прасе, което е дало позитивен резултат за вируса на чума. На 16 август е издадена заповед на шефа на ОДБХ, като със същата заповед е неразрешен и достъпът до стопанските територии, които са разказани в приложение към заповедта. Издадена е и заповед на шефа на РДГ – Пловдив, с която се не разрешава достъпът до инфектираната зона, на повърхност от 200 кв. м. Още в петък заповедта е изпратена на всички институции.
В неразрешената зона попадат ловните стопанства в регионите на Брестовица, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и девинското село Петвар.
Забранени са ловът и добивът на дървесина. „ Предстои претършуване за трупове на диви свине, като на 100 хектара е избран по 1 човек за претършуване “, заяви шефът на РДГ инж. Мирослав Димитров.
Продължават и инспекциите за това дали са изклани всички свине в така наречен задни дворове. Последните данни демонстрира, че има 73 незаклани свине, за които са издадени 29 наставления, а половината от тях към този момент са изпълнени.
В пловдивска област до момента са направени над 300 инспекции от Агенцията по сигурност на храните във връзка със болестта. Проверени са общините Брезово и Раковски, Белозем и община Марица. Там не са открити живи животни и не се е наложило наложително умъртвяване.
Областната епизоотична комисия в Пловдив през днешния ден организира постоянното си съвещание. На него бяха систематизирани ограниченията по предварителна защита и надзор на африканска чума по свинете.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР