Пловдив. Нов масов протест ще проведат жителите на квартал Кършияка“

...
Пловдив. Нов масов протест ще проведат жителите на квартал Кършияка“
Коментари Харесай

Пловдив: Нов масов протест срещу застрояването на парка на ул.„Полковник Дрангов“ ще проведат жителите на квартал „Кършияка“ на 17 март

Пловдив. Нов всеобщ митинг ще проведат жителите на квартал „ Кършияка “ в Пловдив на 17 март от 14.00 часа, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Пловдив . Недоволството им е против застрояването на парка на ул.„ Полковник Дрангов “, зад хотел „ Санкт Петербург “. Плакати и транспаранти за идния митинг са окачени на доста места в квартала и града – по мостове, надлези и булеварди. Очаква се този митинг да бъде още по-масов от този предходната неделя, защото присъединяване в него са декларирали и жители от други квартали на града, които се афишират против унищожаването на зелените площи в Пловдив.
Днес жителите на квартал " Кършияка " почистиха парка и му придадоха порядъчен тип, откакто там бяха изсечени поголовно повече от 60 дървета от сегашния притежател. В почистването се включиха родители и децата им, на помощ се притекоха и юношите от баскетболен клуб „ Пловдив “. През миналата седмица хората посадиха и нови 40 фиданки на мястото на изсечените дървета. Те подвигнаха палатка в парка, с цел да го пазят от нова сеч, където дежурят всекидневно. Междувременно не престават да събират и подписка против застрояването на парка. В нея са се подписали повече от 2000 души. От Инициативния комитет на протестиращите оповестиха, че получават поддръжка даже от българи в чужбина.
През седмицата те внесоха искане в Общинския съвет за изкупуването на парка назад от общината, а кметът Иван Тотев разгласи, че ще направи такова предложение на притежателя, само че за рационална цена. Самият притежател Байрям Солак, уплашен от недоволството на хората, също сподели, че е подготвен да продаде назад терена. Неофициално се твърди, че той е сложено лице на строителен бизнесмен - арабин, който има издигнати към този момент към 10 жилищни комплекса в Пловдив.
В публичната акция за връщането на парка в " Кършияка " се включват и учениците от прилежащите учебно заведение и детска градина. Те всеки ден рисуват рисунки на тематика „ Искаме си парка “. Хората от квартала получават поддръжка отвред, както и апели да бранят " с нокти и зъби въздуха си ". Също по този начин не стопират и апелите да се търсят виновниците за съществуващите разминавания на предназначението на парцела. Стана ясно, че по кадастрална карта парцелът е предопределен за застрояване, а по Общ устройствен план той е зелена повърхност.
За първи път пловдивчани изригват по този начин изрично против застрояване в града. По-масов митинг от този на кършакалии до момента не е имало в Пловдив. Явно търпението на хората се е изчерпало и те към този момент не желаят да живеят единствено измежду бетон. Квартал Кършияка е най-гъсто заселения в града и всяка педя зеленина там към този момент се пази ревниво. Хората даже оповестиха, че са подготвени на война, само че парка си няма да дадат.
Тези митинги са до известна степен и сантиментални, защото в точно в този парк е бил разположен именитият 9-ти пехотен Пловдивски полк. Много от наследниците на бойците и офицерите от полка живеят в квартала. По-възрастните от тях помнят казармите и командирите, на които са се възхищавали като деца.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР