Пловдив. Недопустимо е да има само една лицензирана лаборатория за

...
Пловдив. Недопустимо е да има само една лицензирана лаборатория за
Коментари Харесай

Д-р Васил Паница, Ловно рибарско дружество „Сокол“: Недопустимо е да има само една лицензирана лаборатория за изследване на африканска чума по свинете в България

Пловдив. Недопустимо е да има единствено една лицензирана лаборатория за проучване на африканска чума по свинете в България. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив доктор Васил Паница, ръководител на пловдивското ловно рибарско сдружение „ Сокол “. „ Държавата не си е свършила работата в това отношение. Първото нещо, което би трябвало да направи е да има 7 - 8 лицензирани лаборатории в цялата страна. Знае се за тази африканска чума по свинете от година и половина. Другият проблем е, че трябваше от дълго време тази ограда да бъде направена по границите с Румъния “, сподели доктор Васил Паница. По думите му през днешния ден най-вероятно още веднъж ще има съвещание на Министерски съвет, на което ще бъде взето решение да отпадне груповия лов на дива свиня. „ Това в действителност нямаше аргумент. Ще остане единствено самостоятелния лов, тъй като груповият лов допуска присъединяване на доста ловци да разпилян по горските масиви където сега работят горски служащи, където има берачи на гъби, на боровинки и туристи и има заплаха от произшествия “, сподели доктор Паница. Той разяснява, че има възбрана за потреблението на кучета, защото има и дребни други диви животни като сърни, при които в случай че има съществуване на кучета в гората ще бъдат хванати и ще бъдат унищожени. „ При нас не разрешиха потреблението на кучета. Но допускам, че и в цялата страна ще отпадне това условие за груповия лов, тъй като в действителност няма аргумент “, сподели доктор Васил Паница. По думите му от самостоятелния лов би трябвало да отпадне и съществуването на компаньон от горското ведомство, тъй като и това е неизпълнимо. Горските чиновници имат към 6 000 чиновници в цялата страна, а ловците са близо 130 000.
Трудно може да се каже какъв брой тъкмо е броят на дивите прасета в Пловдивска област, тъй като те са мобилни, минават от една област в друга. Но презумпцията е броят им да се понижи до половина. „ Ако има 100 000 диви прасета в наличност в даден район опцията да се популяризира африканска чума по свинете е една и е друга при 50 000, в случай че те са на половина. За това се подхващат тези ограничения. Времето ще покаже какъв брой ще бъдат ефикасни “, разяснява доктор Васил Паница. По думите му другото, което доста хора не знаят е, че дивите прасета са отлични плувци. Те могат да преплуват Дунава, само че това е малко евентуално. По-скоро ще се опитат да минат през границата с телената ограда.
Весела КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР