Пловдив. На тържествено събрание в Пловдив Военновъздушните сили отбелязаха празника

...
Пловдив. На тържествено събрание в Пловдив Военновъздушните сили отбелязаха празника
Коментари Харесай

Пловдив: На тържествено събрание Военновъздушните сили отбелязаха празника на българската авиация и 106-ата годишнина от първия боен полет

Пловдив. На тържествено заседание в Пловдив Военновъздушните сили означиха празника на българската авиация и 106-ата годишнина от първия военен полет, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Пловдив . „ В героичната летопис на Родината ни са записани доста ясни страници, измежду които изключително място заема подвигът на българските орли, разкрили ерата на международната бойна авиация на 16 октомври 1912 година “, сподели в приветствието си командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков. Той напомни за първия военен полет на младата българска военна авиация, сбъднат от нашите летци Радул Милков и Продан Даракчиев със аероплан Албатрос. Освен разузнаването на силите на съперника е осъществено и първото в света бомбардиране от въздуха в същинска бойна конюнктура. „ С този полет е потвърдено, че самолетът може да бъде употребен и като бойно средство “, сподели генерал-майор Цанко Стойков. „ Този ден ще остане вечно в летописа на българската авиация, ще остане в паметта, в мозъците и сърцата на поколенията. Всеки роман за небето може да бъде толкоз достоверен, колкото и именит. Но той ще бъде непроменяемо хубав като всеки пръв полет в небето, тъй като вековна е човешката фантазия за полети, ненаситна е човешката жадност да се лети “, добави командирът на Военновъздушни сили. Генерал-майор Стойков сподели още, че историята на българските военновъздушни сили е наситена с доста събития, само че тя остава в паметта на хората с десетките човешки ориси, с хилядите претърпени и прелетени часове, с далновидността на ръководителите на Военновъздушни сили и обезпеченото бъдеще, посредством основаването на лична школа за подготовка на авиационни експерти.
След словото на командира на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе прочетен приветствен адрес от президента Румен Радев. В него той поздрави персоналния състав по случай празника на авиацията и на Военновъздушни сили и 106-ата годишнина от първия военен полет. В приветствения си адрес президентът Румен Радев и висш главнокомандващ на въоръжените сили у нас не пропусна да означи, че " и през днешния ден, без значение от дългогодишния ресурсен недостиг, сериозното закъснение на модернизационните планове и хроничният недокомплект от персонален състав, българските военновъздушни сили не престават да вземат участие интензивно във всички учения, тренировки и подготовки, да носят праволинейно и внимателно бойното дежурство и да бъдат непоклатимият пазач на родното ни небе ".
Тържественото заседание приключи с награждаване на военнослужещи и техните командири за проявен висок професионализъм при осъществяването на служебните им отговорности, както и цивилни чиновници от името на министъра на защитата Красимир Каракачанов.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР