Пловдив може да има и нов футболен стадион, отговарящ на

...
Пловдив може да има и нов футболен стадион, отговарящ на
Коментари Харесай

Пловдив заслужава и нов стадион, и писта за лека атлетика

Пловдив може да има и нов футболен стадион, отговарящ на стандартите на ФИФА и УЕФА за образуване на огромни събития, и съвременно оборудване за лека атлетика. Двете неща обаче няма по какъв начин да се осъществят на стадион „ Пловдив “, настояват специалистите. Затова би могло да се намерения неповторимата писта и оборудванията в парк " Отдих и просвета " да бъдат непокътнати, като Общината извърши към този момент заложеният в финансовата стратегия ремонт. Новото футболно оборудване може да се построи в комплекс „ Христо Ботев “, където градежът е замразен от години. По план новият стадион на Колежа е очакван за 18 000 фенове, само че това може да се промени, настояват проектантите. Границите на общинския парцел разрешават разширение на трибуните до потенциал от 40 000. Ако Пловдив в действителност бъде включен като хазаин в кандидатурите за Евро 2028 и Мондиал 2030, какъвто анонс към този момент направи министърът на спорта Красен Кралев, и градът получи държавна помощ за построяването на ново оборудване за футбол, доста по-евтино ще е това да стане на Колежа, пресмятат експертите. Освен това по този начин ще бъде непокътната лекоатлетическата писта на стадион „ Пловдив “. След ремонта там също биха могли да се провеждат разнообразни спортни и музикални събития с многохилядна аудитория.

Освен това стадион „ Христо Ботев “ попада в зоната за влияние, която Общината е показала в Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване. Според условията на Брюксел точно в тези зони могат да се вършат вложения за създаване на обществена инфраструктура със средствата по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Според предварителните проекти Община Пловдив трябваше да усвои над 85 млн. лв. по програмата и част от тези средства могат да бъдат пренасочени към стадион „ Христо Ботев “, настояват осведомени със стратегическите цели на програмата. За задачата Общината може да приключи краткотрайно концесията за оборудването, учредена в интерес на футболния клуб, който да бъде поканен за собственик на новото оборудване на по-късен стадий.

„ Идеята е забавна и може да бъде разисквана сред специалистите. После тематиката може да бъде сложена и за диалози сред представители на Общината, държавното управление, БФС и ръководещия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “. Пловдив в действителност заслужава да има нови и съвременни уреди за всички спортове. Освен това към този момент има добър образец за дейно взаимоотношение сред Общината и страната в тази посока. Така преди време бе построена многофункционалната спортна зала на Колодрума, а с целева помощ от държавното управление, с която се бе заел персонално министър председателят Бойко Борисов, бе издигната и залата на Пловдивския университет “, разяснява регионалният шеф Здравко Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР