Пловдив. Кукерите от карловското село Климент ще участват в Международният

...
Пловдив. Кукерите от карловското село Климент ще участват в Международният
Коментари Харесай

Мано Манов, кмет на село Климент: Кукерите от селото ще участват в Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, след което тръгват на турне в Полша

Пловдив. Кукерите от карловското село Климент ще вземат участие в Международният фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ в Перник идната седмица, след което отпътуват на едноседмично турне в побратимения на Карлово град Конин в Полша. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив кметът на Климент Мано Манов. Той уточни, че на фестивала в Перник кукерите от карловското село ще се показват с нови маски и ще показват достоверния дух на традициите. „ В момента стремително сме почнали да сменяме тази част на маската на кукерите, която с годините е станала модерна. Целта е да обновим достоверния им тип. С времето всеки е добавял по нещо ново и модерно. Като началник на състава мислих и взех решение да направя тази крачка за обновяване на старите маски, ръчно направените с цветя от мъниста и от платове. Всички други елементи от облеклото на кукерите са достоверни. Към момента приготвяме и нова режисура, с която кукерския състав ще възроди остарелия празник Старчовден по този начин, както се е чествал преди към 70 - 80 години на територията на село Климент “, сподели Манов. Кметът на село Климент добави, че кукерската група е взела участие и във фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите “ в Симитли, който се организира преди дни. „ Участваха 50 индивида, както юноши, по този начин и доста възрастни. Представянето беше чудесно. Спечелихме самостоятелна и парична премия “, добави Мано Манов.
Той сподели още, че кукерските игри и традиции в обитаемото място датират от незапомнени времена. „ В музейната ни колекция пазим фотография от 1910 година. В тези времена е имало няколко поданици на Климент, които са ходили на гурбет в Америка, като един от тях се е завърнал с фотоапарат. Имаме снимков материал, който е запечатал доста обичаи и дрехи. Тази фотография от 1910 година подсказва, че щом тогава е имало кукерски игри и традиции, значи ги е имало и доста преди този момент. Старите хора тук също си спомнят истории от техните дядовци и прадядовци “, разяснява Мано Манов.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР