Пловдив, който тази година ще бъде Европейска столица на културата

...
Пловдив, който тази година ще бъде Европейска столица на културата
Коментари Харесай

Европейската столица на културата пред провал

Пловдив, който тази година ще бъде Европейска столица на културата дружно с италианския град Матера, ще посрещне гостите си с разкопан централен площад. Откриващото събитие ще е на 12 януари със спектакъла "Ние сме всички цветове ". За да се построи голямата сцена обаче, беше затворена част от бул. "Цар Борис Трети Обединител ", което провокира страхотни тапи и транспортен безпорядък.

Освен артистите на сцената ще се качат и политически фигури. Засега е доказано наличието на еврокомисаря Мария Габриел, на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, на вицепрезидента Илияна Йотова. Поканен е и министър председателят Бойко Борисов, само че още не е ясно дали ще участва.

"Кметът на Пловдив излъга личните си гласоподаватели и носи директно отговорността за унизителното положение, в което градът поема семейството на най-значимото културно събитие в цялата нова история на страната ни - разкопан и без нито един приключен план от културната инфраструктура ", разгласи в своя позиция локалната организация на партия "Движение Да, България ". За неуспеха на начинанието и това, че градът наподобява на строителна площадка, хората на Христо Иванов главно упрекват Иван Тотев като кмет и ръководител на управителния съвет на Фондация "Пловдив 2019 ".

Градът под тепетата бе публично одобрен за Европейска столица на културата на постоянно съвещание на Съвета на министрите на Европейския съюз на 19 май 2015-а, само че интернационалното жури разгласи своя избор още на 5 септември 2014 година. Според финансовата рамка, с която Пловдив завоюва борбата със София, Велико Търново и Варна, той би трябвало да провежда самодейността с към 70 млн. лв.. От тях 20 млн. са целева дотация от републиканския бюджет. Според деятелите от "Да, България " Тотев е имал разполагаем повече от четири години, в които е можел не просто да осъществя поетите задължения за създаване на културна инфраструктура, а да употребява този исторически късмет, с цел да остави незабравим отпечатък в градската среда, като да вземем за пример надгради изумителното архитектурно завещание, което има най-красивият български град.

"Тези четири години обаче бяха безконтролно пропилени. След спечелването на купата последователно бяха прогонени всички експерти, които действително способстваха за триумфа на Пловдив в това съревнование. Не беше чуто нито едно от многочислените ни обществени предизвестия, че бездействието ще докара до този фрапантен резултат, на който всички сме очевидци през днешния ден ", се споделя още в позицията на "Да, България ". И късата, само че пък за сметка на това многомилионна заря за откриването нямало да скрие строителната площадка, в която се посрещат гостите.

Пловдивски медии припомниха едно изявление на Иван Тотев, направено през лятото на 2017-а във връзка на сериозните подозрения, че реконструкцията на централния градски площад, под който се намира форумът на античния Филипопол, няма да е завършила напълно през 2019-а. "Фактът, че през 2019 година още се работи по ремонта на площад "Централен " и по разкопките, ще е една от атракциите на Пловдив като Европейска столица на културата ", бяха тогава думите на кмета. Е, очевидно са се оказали оракулски.

Всъщност година и половина по-късно ремонтът на самото площадно пространство още не е почнал - работи се по подстъпите към него и близкия авто подлез. В градеж е и новата изложба на ул. "Гладстон ", занапред ще стартира преобразуването на тогавашния магазин Детмаг в изложбена повърхност, същото се отнася и до постройката на Градската художествена изложба в Стария град. С други думи, по логиката на градоначалника атракции за гостите на Пловдив ще са доста.

На всичко от горната страна Тотев се нервира от отправените рецензии. "Всичко, което се приказва в последните седмици за Европейска столица на културата, ще иде в канала на историята. Ще останат приятните страсти и всичко, което ще се случи в идната една година. Ще остане и средата, която ще променим. Лодката на критиците потъва внезапно и очевидно и всички, които подлагат на критика, би трябвало да скочат от другата страна. Пловдив ще остане вечно Европейска столица на културата. Привилегия за нас е, че имаме опцията да осъществяваме този план ", дава отговор кметът по адрес тези, които предсказват крушение и излагация.

Колкото до избора на място за 30-метровата сцена, построена за откриващия театър, той изясни, че нямало друго уместно, където да се съберат 50 000 души. "Това, което следва, не е просто един концерт, а нещо доста по-голямо. Тази сцена към този момент е емблема и ще бъде запомнена дълго време, даже с всички смешки и закачки към нея ", добави Тотев. Според него за шоуто на 12 януари се чакат най-малко 30 000 души. Те ще са ситуирани в двете направления на бул. "Цар Борис Трети Обединител ". Подготвени са 15 000 одеяла и още толкоз шала за присъстващите. Те са с логото на Пловдив 2019 и хората ще могат да си ги запазят като сувенири. От локалната организация на Вътрешна македонска революционна организация пък оповестиха, че ще раздават български флагове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР