Пловдив. Картината на здравословното хранене на децата в България и

...
Пловдив. Картината на здравословното хранене на децата в България и
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Картината на здравословното хранене на децата в България е една от най-тревожните в Европа

Пловдив. Картината на здравословното хранене на децата в България и тяхното физическо положение е една от най-тревожните в Европа. Това сподели в Пловдив омбудсманът Мая Манолова, по време на спорен клуб, отдаден на проблемите в детското и ученическо хранене, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Тя уточни публични статистически данни, съгласно които 26.20 % от българските деца на възраст сред 5 и 18 години са с наднормено тегло.
„ България се подрежда на пето място по детско затлъстяване, по данни на Световната здравна организация във връзка проучванията и в Европа ”, сподели още Манолова и добави, че всяко четвърто дете първокласник у нас е към този момент с наднормено тегло, а всяко шесто дете има форма на затлъстяване. „ Изключително тревожни данни, които изясняват обстоятелството, че в България всяка година разноските за опазване на здравето се усилват и от тях близо 70% отиват за битка с хроничните заболявания в основата на които стои точно здравословното хранене на децата, или неналичието на такова ”, сподели Мая Манолова. Според нея е значимо да се търсят аргументите за това и решението. „ Това, което е абсолютно належащо са взаимните, координирани и решителни дейности на всички институции, тъй като в действителност въпросът какъв брой здравословно е ученическото хранене стои отворен ”, сподели Мая Манолова.
Омбудсманът на републиката поздрави уредниците на полемиката в лицето на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, взаимно с хранителния отрасъл, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, като ги похвали, че тази тематика още веднъж е удар в десетката, защото тематиката за здравословното хранене при децата и учениците е витално значима за бъдещето на българската нация и тъй като връзката сред храненето на децата и тяхното здравословно положение е неразривна.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР