Пловдив. Жителите на Кършияка“ в Пловдив, които се борят да

...
Пловдив. Жителите на Кършияка“ в Пловдив, които се борят да
Коментари Харесай

Пловдив. Жителите на „Кършияка“, които се борят да запазят от застрояване парк в квартала, поискаха съдействие от зам.-министър Николай Нанков

Пловдив. Жителите на „ Кършияка “ в Пловдив, които се борят да запазят от застрояване парк в квартала, желаеха подпомагане от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пловдив . Инициативният комитет на протестиращите се срещна с него, по време на гражданска полемика в Пловдив на тематика „ Регионално развиване “ и изиска министърът да види парка. Нанков посети терена, като даде обещание цялостно подпомагане по повод запазването статута на парка като зелена повърхност. Министърът означи, че нормативно не е допустимо при изработването на Общия организационен проект да не се съобразят с настоящия Подробен организационен проект, в случай че в него написа, че това е зелена повърхност. Той сподели още, че е получил писмото на публицисти, в което се упоменава за разминавания в документите на този терен и е звънял до кмета Иван Тотев, с цел да се запознае с проблема. Инициативният комитет му сподели и документите на терена с несъответствията в другите скици, както и подписката на жителите на квартала, която наброява към този момент 4000 души. Министър Нанков уточни, че в случай че в документите теренът се резервира като зелена повърхност собствеността не е наложително да се трансформира. Тя би имала тежест и ограничаване, би останала зелена повърхност с безконечни права и тогава общината може да отчужди терена. По този метод той може да се осъществя в действителност като парк.
По отношение на бункерите министър Нанков сподели, че в проекта те са маркирани като благосъстоятелност на друго министерство и се демонстрират като секретни обекти. Според него, изтриване на такива обекти в предишното е на практика мъчно осъществимо.
Вече трета седмица жителите на квартал „ Кършияка “ в Пловдив стачкуват с твърдото желание да си запазят парка, с цел да има въздух и зеленина за децата им. Хората са безапелационни, че няма да правят отстъпка и в случай че въпросът не бъде решен, ще преминат в гражданско непокорство.
Утре те още веднъж ще участват на съвещание на Общинския съвет в Пловдив, с цел да чуят ясно отговорите на въпросите за статута на терена и опциите за разрешаването на противоречивия въпрос в тяхна изгода.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР