Пловдив. Изложбата От Дионис до Трифон Зарезан“, посветена на лозята,

...
Пловдив. Изложбата От Дионис до Трифон Зарезан“, посветена на лозята,
Коментари Харесай

Пловдив: Изложбата „От Дионис до Трифон Зарезан“ бе открита в Регионалния етнографски музей

Пловдив. Изложбата „ От Дионис до Трифон Зарезан “, отдадена на лозята, виното и веселието бе открита в Регионалния етнографски музей в Пловдив, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Пловдив . Дванадесет богато илюстрирани табла разказват митове за произхода и култа към най-почитания в Тракия господ – настойник на възраждащата се за нов живот природа. Разказана е историята по какъв начин езическият господ е завещан от християнски светец и какво е мястото му в църковния обред и националните традиции. Таблата съдържат информация и за Тракия – родината на лозата и „ превъзходното вино “, както и данни за виното като храна и лек за хората, само че и подарък от боговете, средство за другарство с тях.
Откриването на изложбата бе съпроводено с ритуалите на Трифоновден и обичайното зарязване на лозата в двора на Етнографския музей. Беше осветлен и раздаден курбан за здраве, а всички присъстващи на празника се почерпиха с вино за предстоящ благодат.
За изложбата „ От Дионис до Трифон Зарезан “и традициите на празника описаха доцент Ангел Янков – шеф на Етнографския музей и Грозделина Георгиева – организатор в музея.
В нашия национален календар празникът на Св. Трифон Зарезан наследява античните Дионисиеви тържества. Още траките, населявали земите ни, са били фамозни лозари и винопроизводители. В своята поема „ Дела и дни “ Хезиод (VІІІ-VІІ в. пр.Хр.) дава препоръки за брането на грозде и приготвянето на вино.
„ Когато Орион и Сириус доближат доникъде на небето, сваляй гроздовете и ги носи вкъщи. Постави ги на слънце 10 дни и нощи, а по-късно дано пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден изпълни съдовете с даровете на Дионис ” (Из „ Дела и дни “)
Цветана ТОНЧЕВА
Фейсбук
T
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР