„Пловдив излиза на едно от челните места в света като

...
„Пловдив излиза на едно от челните места в света като
Коментари Харесай

Борисов впечатлен от най-голямата могила на Балканите

„ Пловдив излиза на едно от челните места в света като чукнеш в Google “, съобщи Бойко Борисов, който е на посещаване в тракийската могила Малтепе дружно с министъра на културата Боил Банов. Те изкачиха най-голямата могила на Балканите, а ръководителят на разкопките доц Костадин Кисьов им споделя повече за откритията и значимостта на обекта.

„ Когато се изследва и разкрие целият комплекс ще стане огромна атракция “, сподели Борисов, откакто прегледа комплекса. Той съобщи, че досега са вложени над 20 млн. лв. в разнообразни планове, свързани с културата и археологията.

През последната седмица в могилата „ Малтепе “ край село Маноле екипът археолози откри колосален гробен комплек.Неговото изследване ще съставлява извънреден принос в археологическата просвета и международното културно завещание.

Гробен комплекс с такива размери досега не е прочут в България и прилежащите Балкански страни. Откритите до в този момент глинобитна сграда, паметни ями към могилата и депонираните в тях блага, в това число и огромен брой римски монети, датират могилата на този стадий от разкопките в средата на III век.
Монументална императорска гробница от Римската ера, която бе открита от археолозите. Последната информация е, че гробницата е 7 на 7 метра и е висока над 5 метра. Археолозите са търсили повече от две месеца входа към гробницата в най-голямата тракийска могила на Балканския полуостров.
Предполага се, че гробницата принадлежи на тракийски държател или благороден римски жител на Филиполол.

Могила „ Мал тепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е записана и разказана за пръв път от брататя Шкорпил. Диаметърът ѝ е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са употребявани близо 80 000 кубически метра пръст. Археологическите изследвания на могилата се организират към този момент втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР